Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Algemeen Archive

standard
juli 24, 2017
Written by , Posted in Algemeen

Hoe lees ik een column?

Beste lezers en lezeressen,

Mede n.a.v. een paar onfatsoenlijke reacties tijdens het afgelopen weekend richting mijzelf n.a.v. het artikel dat ik schreef over het nieuwe gemeentelogo en huisstijl van de gemeente Zevenaar, geef ik hiervoor diegene die nog niet weten wat een column schrijven inhoudt, daarover graag uitleg.

Een column is een vrije vorm van schrijven. Alles mag (binnen bepaalde grenzen, niet schelden, niet beledigen etc.), zolang je maar weet te boeien en te prikkelen. De kwaliteit van schrijven is altijd subjectief. Columnisten uiten hun mening/standpunt zodanig dat het de lezers uitnodigt tot discussie. Een column hoort bijna automatisch te leiden tot voor- en tegenstanders. Wie als columnist denkt dat het schrijven van columns veel fans oplevert heeft het mis. Een columnist moet nu eenmaal tegen een stootje kunnen.

Iedereen praat/schrijft op zijn/haar eigen manier. Er zijn columnisten die niet diep gaan, er zijn ook columnisten die dat wel doen. Boekrecensies worden wel vaak uitgediept in columns en daar staat het niveau of kwaliteit centraal. Sommige boekrecensies hebben het karakter van een column.

Een column kan een rubriek in de krant zijn, politieke commentaren, nieuwsanalyses maar ook reisverslagen en korte verhalen kunnen vaak als columns gezien worden. Er zijn dus heel wat vormen en invalshoeken. Wat ze gemeen hebben is een kort stukje tekst (eigenlijk zijn 500 woorden het maximum) met een persoonlijk karakter. Maar hoe dan ook. Het blijft subjectief vanuit de columnist gezien. Het kan haast niet anders dat niet iedereen de mening van de columnist deelt.

Een kwaliteitslabel hangen aan de columnist en dan ook nog eens beledigend te worden heeft natuurlijk geen pas. Dat moeten sommige lezers/lezeressen van mijn columns nog leren. Mijn mening niet delen is prima, heel goed zelfs, maar ga het niet op de man/persoon spelen over bijvoorbeeld wat hij/zij in een vorig leven heeft gedaan of welk beroep hij/zij had, maar bekijk de column op de inhoud. Lees het hele artikel goed en laat je niet verleiden tot napraten van gedupeerden uit dat artikel. Dat is gewoon niet slim. Je verliest dan de essentie van het artikel uit het oog.

Deze korte uitleg over columns heb ik niet alleen van mezelf. Thomas Verbogt, o.a. columnist bij de Gelderlander, heeft over columns schrijven seminars gegeven. Echt interessant. Ik zou iedere columnlezers/lezeressen dat willen aanbevelen die te volgen.

Echt discussiëren gaat natuurlijk niet. Dan zou je als columnist waarschijnlijk een dagtaak hebben. Voor discussiëren zijn genoeg andere platforums. Ook Thomas Verbogt heeft geen discussieplatform. Reageren kan je natuurlijk wel op zijn columns maar dan via de redactie van de Gelderlander.

Op mijn columns kan men ook reageren. Graag op fatsoenlijke en niet beledigende toon. Als dat gebeurt dan zet ik dat soort reacties niet door naar het openbare leesgedeelte van reacties (comments) op mijn site. Uiteraard zet ik die wel door als lezers/lezeressen reageren met voor- of tegenstanders. Dat is ook de bedoeling van het schrijven van columns. Eenieder kan en mag er anders over denken.

Onderstaande link gaat naar een discussieplatform:

http://www.spatonline.nl/category/nieuws/

standard
december 30, 2015
Written by , Posted in Algemeen

Discussiepunten

Asielzoekers:

Beste lezers en lezeressen,

Dat Zevenaar in de loop van 2017 een asielzoekerscentrum (azc) voor 750 vluchtelingen krijgt voor 15 jaar lijkt zeker. Niet waar het komt. Er zijn twee locaties in aanmerking die minimaal 6 hectare groot moeten zijn. Daar moeten ook kantoren van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer en Vertrek komen. Over dat vertrek ben ik niet zo zeker.

Nu doet B&W van Zevenaar net of ze humaan zijn maar ik denk dat het gaat om eurotekens in hun ogen. Want zo worden financiële blunders uit het verleden mooi opgelost. Ik vind dat Nederland en eigenlijk voor een groot deel van Europa doorschiet met het asielzoekersbeleid. Laten ze in Europees verband geld geven aan buurlanden. Uiteraard wel controleren of het daadwerkelijk aan het beoogde doel wordt besteed. Maar dat is altijd nog goedkoper dan zoals het nu gebeurt verwacht ik. Vluchtelingen die geld genoeg hebben om de vlucht te bekostigen wekken bij mij argwaan. De huidige vluchtelingenstroom blijkt dan ook te bestaan uit mensen die om uiteenlopende redenen hun land verlaten, deels terecht als politieke vluchtelingen. Vluchtelingen die om hun geaardheid (huidskleur politieke overtuiging etc.) vluchten kan je niet in de kou laten staan. Maar kan Zevenaar zoveel asielzoekers voor zo’n lange periode aan zoals nu dreigt te gebeuren? Volgens de heer Diederik Maarten Samsom van de PvdA kunnen er gemakkelijk nog duizenden bij. Daarover maak ik mij juist zorgen. Dat zogenaamde politiek correcte gepraat. Die vluchtelingestroom blijft voorlopig dus doorgaan. In ieder geval is er behoorlijk weerstand en onrust over de manier zoals het nu gebeurt door de overheid. Ik bedoel maar. Geen sociale woningbouw voor inwoners die al heel lang op de wachtlijst staan, maar wel voor asielzoekers? De weerstand is begrijpelijk. En politiehandhaving? Dat is moeilijk. Want er is te weinig politie. Mede daardoor kan je ook aan de andere kant van de streep extremisme verwachten. Dat dit ontaard in vernielzucht en agressie tegen vluchtelingen blijft asociaal.
Dat de locatie voor Zevenaar onbekend is heeft misschien te maken met het feit dat Zevenaar wacht op de uitspraak van het geding tussen Zevenaar en Solidiam (een van de partijen die het bestemmingsplan voor de Outlet bij de Raad van State aanvecht). Want stel dat de RvS bezwaarmakers tegen de Outlet in het gelijk stelt, dan heeft Zevenaar nog altijd een troef achter de hand. Dan zou het AZC misschien naar het Outletterrein kunnen. Of zou het college het stuk aan de A-12 (aangrenzend aan het Adje van Osch terrein) bij Zevenaar West als optie hebben?

Vuurwerk:

Het vuurwerkverbod wil er maar niet door komen ondanks dat uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van Nederland genoeg heeft van vuurwerk. Ik ben voorstander van gecontroleerd vuurwerk zoals bijvoorbeeld Australië doet. Geen consumentenvuurwerk maar centraal georganiseerde vuurwerkshows. Politica Jet Bussemaker (ook van de PvdA) weet zelf heel goed dat er steeds meer kritiek komt op deze traditie maar vergelijkt het dan maar met cultuurverschijnsel “Zwarte Piet”. Dat slaat natuurlijk nergens op. Vuurwerk wordt steeds gevaarlijker en milieuvervuilender. Zwarte Piet niet. Ik heb nog nooit een gevaarlijke knallende of vervuilende Zwarte Piet rond zien vliegen. Appels met peren vergelijken dus.
Ik weet ook wel dat de bijdrage aan vervuiling door vuurwerk niet hoog is maar feit is wel dat de zware metalen in vuurwerk zoals zware metalen, barium, antimoon en strontium schadelijk zijn voor de gezondheid. Het koper uit vuurwerk speelt een grotere (blijvende) rol. Het is niet direct echt giftig voor mensen maar wel voor dieren die in het water leven. Van het koper in het Nederlandse oppervlaktewater is elf procent afkomstig van vuurwerk. Lekker toch?

Nu zijn er al 50.000 klachten over vuurwerk binnengekomen. Vaak gaat het ook nog over illegaal knalvuurwerk. Idioot om dit toe te staan. Daarnaast geldt ook dat bij vuurwerk controle politiehandhaving niet werkt vanwege tijdgebrek bij de korpsen. Het is denk ik zoals de politievakbond ACP zegt dat agenten geen tijd hebben om op vuurwerkoverlast te controleren. Daarbij komt ook nog dat in december de overuren moeten worden opgemaakt waardoor er nauwelijks mankracht is. Fijn om te weten, voor criminelen trouwens. Vuurwerkoverlast heeft dus geen prioriteit zegt de politievakbond. Dat vorig jaar de afsteektijden voor vuurwerk zijn aangescherpt op 31 december tussen 18.00 en 2.00 uur is niet meer dan een symboolmaatregel blijkt wel uit het aantal klachten. Bij ruim acht van de tien meldingen gaat over harde knallen, vaak afkomstig van vuurwerkbommen. (illegaal vuurwerk). Gewoon stoppen met toestaan, dan valt het direct op als er iemand toch besluit vuurwerk af te steken. Een paar jaar dit doorvoeren en niemand weet meer beter verwacht ik.

Winkelopenstelling:

Ooit ben ikzelf voorstander geweest van zondag openstelling voor winkeliers. Maar voortschrijdend inzicht geeft mij steeds meer het idee dat het te ver wordt opgerekt. Je ziet zelfs openingstelling van supermarkten tijdens de kerstdagen. De 24 uurseconomie wordt steeds intensiever. Is dat goed? Ik betwijfel het. Gaan we richting Azië(Japan) waar mensen volledig opgebrand raken doordat ze echt te veel werken? Mensen. Geniet van de feestdagen, het liefst zonder vuurwerk en laat winkeliers met rust tijdens de zon-/kerstdagen. Want als het zo door gaat komt het eens zo ver dat je al niet eens meer extra betaald krijg voor het werken op zon- en feestdagen. Daarover wordt momenteel wel nagedacht om dat te veranderen.

Ik wens u allen een fijne gezonde en veilige jaarwisseling toe.

standard
september 10, 2015
Written by , Posted in Algemeen, Lokale politiek

Rectificatie over artikel Op- en afritten

Beste lezers en lezeressen,

In de vorige tekst stond iets verkeerd weergegeven. Want Harry Staring is van 2010-2014 wethouder geweest en niet daarvoor. Dus in 2006 en 2008 was hij nog geen wethouder. Misschien leek dat wethouderschap van mijnheer Staring voor mij wel zo erg lang. In mijn geheugen stond wel 2006 als het jaar dat het al officies bekend was dat Zevenaar de GP zou weggeven. Vandaar de verschrijving denk ik. En ik kan mij vergissen natuurlijk. Maar inderdaad is er pas op 7 april 2008 een bijeenkomst met o.a. het ministerie van Verkeer en Waterstaat geweest waar de burgemeester toestemde in het laten vallen van de op-afritten GP. Op 9 april 2008 is die conceptovereenkomst (mede ondertekend door burgemeester de Ruiter) ontvangen op het gemeentehuis. Dus inderdaad niet in 2006.

Ik heb de tipgever van mijn omissie uiteraard bedankt. Foutje bedankt dus. Hij, ja het is een hij, heeft mijn column/blog in ieder geval goed gelezen en dat doet mij deugd. Ik heb de fout inmiddels hersteld in het hier voorgaand blog artikel “Op- en afritten”.

standard
augustus 11, 2015
Written by , Posted in Algemeen, Lokale politiek

Zomervakantie in Nederland

Beste lezers en lezeressen,

Ik heb heel Europa doorgereisd voor mijn werk, maar ook veel vakanties in Europa doorgebracht. Wat mij, net als de meesten van u denk ik, altijd aantrok in veel landen tijdens de zomervakanties, was het bijna gegarandeerde mooie zomerweer. Misschien wel (nu helaas) door de klimaatverandering werden we dit jaar verrast door heerlijke augustus temperaturen in Nederland. Dus zijn wij hier blijven “hangen” en dat was achteraf geen slecht idee. Veel wandelen, fietsen en weinig uitstoot van uitlaatgassen zijn het gevolg. Wij wanen ons bijna in Frankrijk. De sfeer daarvan is snel gekopieerd want stokbrood, Franse wijn en kaas zijn in Nederland volop verkrijgbaar. Gek is wel dat je dan dingen doet waar je normaliter geen tijd voor hebt of vrijmaakt. Wat dacht u van teennagels lakken bij je partner. Echt waar. Zij blij en als zij blij is wordt jij het vanzelf ook.. toch?

Ik moet wel wennen aan het ritme wanneer ik in Nederland blijf. Ik betrapte mijzelf erop dat ik steevast tegen kassières en winkelbedienden zei: “Prettig weekend hoor”, terwijl het pas dinsdag was! Maar ondanks dat, wensten zij het mij terug. Ze keken wel een beetje meewarig. Dachten vast dat ik een beetje in de war was.

Onze vakantie speelt zich in ieder geval af in/om de caravan vlakbij huis. Vakantie houden met hotelbezoeken afleggen kan natuurlijk ook.
En daar is in Zevenaar een initiatiefnemer in geïnteresseerd. Locatie? Het oude postkantoor aan de Markt, daar wil men een hotel/ restaurant beginnen.

Gesprekken, geëntameerd door wethouder van Norel tussen Solidiam uit Amsterdam en de initiatiefnemer hebben tot niets geleid. Solidiam zal echter geen barrières opwerpen aldus van Norel. Al met al vond ik het een goede poging van haar. Het pand is een gemeentemonument, dus dat is in het verleden goed geregeld, waardoor Zevenaar automatisch zeggenschap blijft houden over deze locatie. Ook een hotel/restaurant past, vind ik tenminste, goed in het centrum. Alleen loop je dan wel tegen het parkeerprobleem aan. Ik ben zelf ook van mening dat er in ieder geval bij alle inbreidingslocaties er gezorgd moet worden voor parkeren op eigen terrein. Kan dat niet, dan moet Zevenaar simpelweg geen vergunningen afgeven. Of een parkeerplaats achter het hotel zou lukken weet ik zo niet. Het postkantoor heeft een vloeroppervlak van 570 vierkante meter en het complete terrein bestrijkt 840 vierkante meter. Er is dus ruimte achter het voormalige postkantoor. Blijkt dit onmogelijk dan rest de hotelexploitant nog een mogelijkheid en dat is het invoeren van gratis parkeren voor hun hotelgasten in de parkeergarage aan het Masiusplein, betaald door het hotel natuurlijk, die dan mensen in dienst heeft die nadat de hotelgasten op een parkeerstrook hebben geparkeerd en ingecheckt de sleutel van de auto van de hotelgast krijgt en die dan parkeert in de parkeergarage. Ook het personeel moet parkeerplaatsen hebben. Dus daar moet ook ruimte worden gemaakt. Uiteraard tegen betaling want het exploiteren van de parkeergarage in Zevenaar is zeer kostbaar. Tenslotte is Zevenaar een parkeeronvriendelijke stadje wat o.a. te danken is aan Lokaal Belang en wethouder Nijland (CD). Daardoor is de parkeergarage het vijfvoudige van het bedoelde gaan kosten. In 2005 werd het dossier overgenomen door Lokaal Belang en het CDA. Dat was natuurlijk machtspolitiek waardoor de parkeergarage een paar jaar later door de raad werd geduwd. Tegenstand door de toenmalige oppositie hielp niet want het CDA en LB waren samen oppermachtig en die hielden zich aan hun coalitie afspraak. Als gevolg hiervan kost de parkeergarage de hoteleigenaar natuurlijk extra geld.

Maar als men a.d.h.v. een marktonderzoek (hoe toepasselijk op de Markt) positieve resultaten verwacht, is dat een kwestie van kosten en baten analyses. Wethouder van Norel zal aan het realiseren van dit project vast wel meewerken. Maar of het allemaal even realistisch is gezien de door mij te verwachte gigantische kosten moeten we maar afwachten.

standard
juli 21, 2015
Written by , Posted in Algemeen

Rookgordijnen

Beste lezers en lezeressen,

“Rookgordijnen”, daar ga ik het over hebben, terwijl het niet eens over politiek gaat. Kunt u nagaan. Rookgordijnen opwerpen gebeurt dus niet alleen in de politiek maar overal om u heen.

Geen nieuws is niet altijd goed nieuws maar nu ik dit schrijf is er gewoon geen spraakmakend politiek nieuws. Vanuit de politiek in de Liemers zal het naar verwachting de komende weken van zomerreces sowieso wel rustig blijven.

Ik schrijf daarom in deze column over persoonlijke belevenissen. Want er gebeurt altijd wat. Jazeker, ook in uw omgeving gebeurt er altijd wel iets waar je over kan schrijven of na kan denken.

In de caravan verblijven doe ik graag. Maar eerlijk is eerlijk, dat kan je eigenlijk geen kamperen meer noemen. Een mooie plaats met veel voorzieningen in de caravan maken het verblijf daar heel aangenaam. Ik blijf mij verbazen over het gedrag van sommigen op een camping, gebeurt ook bij uw naaste buren misschien? Het afgelopen weekend, vooral vrijdag en zaterdag was het weer tijd voor de Barbecue. Dat kan een leuke en gezellige bezigheid zijn behalve wanneer zoals bij sommigen dat proces begint en soms ook eindigt met een gigantisch vieze stank en rookontwikkeling. Spiritus gebruikers zijn er helaas nog teveel onder die groep. Niet dat ze het drinken hoor, hoewel, je weet maar nooit. Bestaan er trouwens nog spiritusdrinkers? Ik weet het niet. Maar goed. Spiritusgebruik bij barbecueën zou eigenlijk verboden moeten worden. Is ook slecht volgens mij. Die dampen komen lekker binnen in je longen en de smaak van het vlees wordt er ook niet beter van.

Een ander fenomeen bij mooi weer is terrasbezoek. Ja voor rokers dan. Niet rokers gaan meestal niet op het terras zitten want dan worden ze weer onbewust “weggejaagd” door andere rookontwikkelingen dan bij het barbecueën het geval is. De rokers dus. Niet dat ik pleit voor een rookverbod op terrassen hoor. Dat vind ik namelijk echt intolerant. Wordt het echt Amerikaans, en zoals meer dingen in de USA ben ik daar niet zo van gecharmeerd. Maar dat is een ander verhaal. Terug naar de rokers. Ik rook dan zelf gelukkig niet (meer) en vind het nu vies. Maar een totaalverbod vind ik lichtelijk overdreven. Nee, ik pleit eigenlijk voor het feit dat ook rokers rekening kunnen houden met hun omgeving. Dus geen sigaretten of ander rookwaar op de asbak laten liggen verdampen en als het even kan de goede kant op blazen om zo de overlast voor de niet rokers te beperken. En wie weet zullen de terrassen dan wel vaker bezocht worden door iedereen.

Nog meer rook. Ja hoor. Vuurkorven. Die korven schijnen voor veel mensen overlast te veroorzaken. De was binnen halen enz. als het om je heen begint te roken is op zich al niet echt gezellig toch? Hoewel ik dat ook niet vind van tussen de was zitten. Maar ieder z’n meug natuurlijk. Je kunt je afvragen waarom hebben die mensen die korven eigenlijk in de tuin staan? Voor de gezelligheid wellicht. Maar of je daar anderen nu overlast mee moet bezorgen betwijfel ik. Is ook niet echt gezellig toch?

De rook is nu wel genoeg aan bod geweest vind ik. Want ik zei het al. Weinig tot geen politiek nieuws uit de Liemers levert voor mij dan ook weinig politieke tekst op. Mocht het zo stil blijven aan deze kant van de Breulie, het zij zo. Dan schrijf ik er misschien nog wat eigen belevenissen tussendoor. Na het zomerreces zal ik vast en zeker weer wat politiek nieuws kunnen melden.

Ik wens iedereen een fijne, schone en veilige vakantie toe. En laten we met z’n allen wat rekening houden met elkaar zodat we in ieder geval geen rookgordijnen voor anderen opwerpen.

Tot de volgende keer maar weer.

standard
mei 26, 2015
Written by , Posted in Algemeen

Deze week geen blog of column

Helaas voor mijn trouwe lezers en lezeressen deze week geen tekst. Door veel werkzaamheden moest ik dat even laten schieten. Mijn tegenstanders zullen blij zijn. Maar… juichen jullie nu niet te vroeg.

Een aantal van die tegenstanders vinden dat ik als ex-bestuurder mijn mond moet houden, dus geen artikelen schrijven over zaken waar ik zelf deelgenoot van ben geweest. Een beetje dom toch van die mensen, want dat zou inhouden dat ik bijna mijn leven lang (hoe lang dat duurt weet ik natuurlijk niet) niets zou mogen schrijven. De redenatie van de tegenstanders berusten op echte onzen vind ik. Wel leuk om te lezen ondanks dat.

Waarschijnlijk zijn zij zo bang omdat ik de waarheid over hen schrijf, juist omdat ik in de keuken heb gestaan. Toentertijd had ik ook mijn uitgesproken mening en die stak ik toen ook niet onder stoelen of banken of collegetafels. Natuurlijk, iedereen neemt in zijn/haar leven beslissingen waarop als er later op teruggekeken wordt, voldoende op af is te dingen. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Dus, fanatieke tegenstanders, jullie zullen niet verschoond blijven van kritiek als dat in mijn ogen terecht is natuurlijk. Er zijn zoveel ex-politici die zelfs boeken schrijven over hun politieke leven en ook die zijn niet altijd even objectief, en daar zal ik mij vast ook aan schuldig maken. Mijn (je eigen) mening is al subjectief op zich. Trouwe lezers en lezeressen. Tot over een week. Ik heb het gevoel dat er dan genoeg te schrijven is.

standard
mei 12, 2015
Written by , Posted in Algemeen, Lokale politiek

Wachten

Beste lezers en lezeressen,

Helaas kon mijn column op woensdag 13 april a.s. niet in de Zevenaar Post verschijnen zodat alleen mijn bloglezers dit nu kunnen lezen. Jammer, maar het is niet anders.

In deze blog schrijf ik nu eens niet alleen over politiek, maar ook over een dagelijkse gebeurtenis. Leuk voor de variatie vind ik zelf.

Provincie versus Zevenaar:

Een tijdje voorafgaand aan de Provinciale Staten verkiezingen leek het er op dat de Provincie een procedure bij de Raad van State aan het voorbereiden was tegen de komst van een Outlet bij Zevenaar. Even daarna (ook nog voordat de Provinciale Statenverkiezingen plaats vonden) leek de provincie daar van af te willen zien. Mw. Josan Meijers (PvdA) vond als gedeputeerde dat m.n. Arnhem en Doetinchem het maar zelf moesten oplossen met Zevenaar en dat vond ik een goede suggestie. Tenslotte hadden die twee steden hun belang daarbij. Nu komt er na de PS verkiezingen in één keer het bericht dat de Provincie Gelderland toch naar de Raad van State stapt om dat zij denken dat een Outlet ten koste gaat van binnensteden en dorpskernen. Dachten ze in het verleden ook al, maar goed. Zetten ze deze stap nu uit kinnesinne omdat Zevenaar half maart de plannen voor het Factory Outlet Center hebben vastgesteld, maar daarin niet de mening van de provincie had overgenomen? Als dat zo is dan vind ik dat best een beetje zielig. Lekker hoor zo’n steuntje in de rug voor de PvdA als collegepartij in Zevenaar. Zelf kunnen de Zevenaarse PvdA bestuurders in het college met maar twee zetels geen vuist maken tegen de overmacht van Lokaal Belang en op hun PS kameraden hoeven ze voor wat betreft Zevenaar ook niet te rekening. Straks geen op- en afritten Griethse Poort maar ook geen Outlet voor Zevenaar? Maar ja, zo gaat dat wel vaker voor en na verkiezingen. Vooral niet doen wat de kiezers denken dat je gaat doen maar rustig wachten totdat je kans weer komt.

Over wachten gesproken, maar dan niet over politiek:

Want onlangs moest ik er toch aangeloven Een bezoek aan de wachtkamer in het ziekenhuis. “Mijn” wachtkamer was behoorlijk vol. De onderwerpen die ik hoorde liepen niet ver uiteen (ja zelfs ik hoorde het, want men deed geen enkele moeite het stemvolume te temperen). Het ging voornamelijk over alle littekens die men had opgelopen. De reacties naar elkaar liepen wel uiteen. Waar de een vond dat de chirurg zijn/haar best had gedaan vond de ander het maar prutswerk. Goed, dat heen en weer gepraat ging nog. Maar dat vond ik niet van de resultaten van die gesprekken. De een had een oude operatiewond over zijn buik, een ander weer op haar rug, maar er waren ook onzichtbare littekens die nog verder verborgen zaten onder kleding. Mensen kinderen zeg, hadden ze dat maar zo gelaten. Maar nee hoor. Veel werd letterlijk open en bloot geshowd. Gelukkig stopte dat toen één van de medespelers uit dat gezelschap door de assistent binnen werd geroepen. “Eindelijk” dacht ik, dus ik slaakte een zucht van verlichting. Te vroeg bleek echter. Want er kwam iemand de wachtkamer in die duidelijk een kennis was van een andere mevrouw die er al zat. Die begonnen in één keer te praten over hun eerste liefdes. Het werd bijna lyrisch, waardoor ik mij niet aan het gevoel kon onttrekken dat zij beiden nu wel erg ongelukkig moesten zijn. Maar goed. Misschien ben ik wel zo gelukkig dat ik geen flashbacks heb over vroegere liefdes. Natuurlijk waren die er wel. Ik heb er alleen geen nostalgische verlangens naar. Maar goed. Aan het wachten in het ziekenhuis kwam eindelijk een eind. Na ruim een half uur was ik klaar in het ziekenhuis. Ik hoefde gelukkig niet meer te wachten.
Zoals u ziet, wachten kun je op vele manieren beschrijven.

standard
maart 25, 2015
Written by , Posted in Algemeen

Stemmen, maar waarop eigenlijk?

Beste lezers en lezeressen,

De verkiezingen zijn achter de rug. De meesten die de moeite namen om te gaan stemmen deden dat rechtstreeks op de Provinciale Staten en Waterschappen en getrapt (zo heet dat nu eenmaal) op de Eerste Kamer en daarmee ook voor de belangen van de Tweede Kamer. Toch ging niet meer dan ongeveer de helft naar de stembus. In Zevenaar bijvoorbeeld 46,8 % en in Rijnwaarden maar 40.3 %. Is dat erg? Ja. Veel mensen vinden dat het allemaal anders moet. De krantenreacties, de Twitterraars en Facebookers geven vaak in niet mis te verstane commentaren op landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid. Ik ben van mening dat de thuisblijvers zichzelf het recht hebben ontzegd om mee te praten over politieke kwesties. Ook via de elektronische snelweg zouden ze zich niet moten vertonen. En dat zijn er dus heel veel. Het probleem is vaak alleen dat de meesten dat anoniem doen dus weet je nooit met wie je te maken hebt. Maar goed. Je krijgt wat je verdient dus klagers die niet stemmen, sssssst! Want volgens velen hebt u geen recht tot klagen.

Provinciale Staten in Gelderland, hoe ziet dat er uit?
De zetelverdeling in de PS van Gelderland wordt over 11 partijen verdeeld. Of hierdoor het Zevenaarse raadsbesluit over de Outlet aan de A-12 afketst zal moeten blijken. D66 (7 zetels) krijgt wat meer macht maar zal het lastig krijgen met die andere liberalen (9 zetels). Wie trouwens de echte liberalen in de provincie zijn? U mag het zeggen. Liberalisme in de Tweede Kamer heb ik al lang moeten missen. Wat die twee liberale concurrenten daar allemaal uitvogelen heeft echt niets meer met liberalisme te maken vind ik. Op een paar punten na dan. De SP heeft nu 6 zetels en zou voor Zevenaar met de PvdA wel eens roet in het eten kunnen gooien over de geplande Outlet. En misschien liggen de verhoudingen na het vormen van een college van Gedeputeerde Staten wel zodanig dat de Provinciale Statenleden breed voor het Outlet plan gaan liggen. Ook dat zullen we beleven.

De kiesdrempel

Ze zouden de kiesdrempel zodanig moeten veranderen zodat het aantal partijen vermindert. Zelf denk ik aan een minimum van drie zetels om in de PS te kunnen zitten. Regeren met al die splinterpartijen komt niet altijd ten goede aan de besluitvorming. In ieder geval hebben de verkiezingen in Gelderland voor de lokalo’s geen zetel opgeleverd. Lokalo’s moeten ook gewoon doen waar ze goed in zijn. Lokaal blijven. En dat vinden de meeste stemmers blijkbaar ook.
Dat de SP (ook landelijk) zoveel stemmen heeft gekregen vind ik nog steeds verbazingwekkend, gezien het feit dat deze partij in ieder geval landelijk toch bekend staat als partij met een intern bedenkelijk democratisch gehalte. Ook over de PVV hoor je dat vaak. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Zevenaar:
Is D66 wethouder van der Werf ziende blind of horende doof? Als het aan haar ligt dan wil zij de discussie weer aanzwengelen en de bouw van windmolens weer een plek op de politieke agenda in Zevenaar geven. Zij vindt dat andere technische middelen ontbreken om de doelstelling in 2050 te halen voor een energie neutrale gemeente. Tijd zat om naar technische middelen te zoeken zou ik zeggen en dar zijn ze ook voldoende mee bezig. Is het uit ideologische overwegingen of zit er iets anders achter D’66 begint toch echt op Groen Links te lijken. Niet erg maar kom er dan ook voor uit. Iedereen wil tegenwoordig “groen” zijn. Ja, als het zo uitkomt waarschijnlijk. Zonnepanelen bij iedereen op het dak werkt beter. Waterscheiding (dus drink en waswater) scheiden is ook een mogelijkheid. Er zijn veel meer alternatieven te bedenken. Je moet dat landelijk aanpakken. Is dat niet te duur? Ja, het is duur. Maar dan los je heel veel permanent op. Niet door belasting verhogingen, dat is te gemakkelijk. Maar gewoon kiezen wat dan wel of niet kan. Bezuinigen heet dat. Dat kan zijn op cultuur of buitenland beleid. Wat windmolens hier en daar zal alleen maar leiden tot procedures en hoorzittingen. Dat is zwaar kostenverhogend en het levert per molen ook niet al te veel energie op. Gesubsidieerde windmolens op Zevenaars grondgebied zijn al eerder door de gemeenteraad afgewezen. Nu terugkomen met die ondingen getuigt van een hoge mate van arrogantie vind ik. Maar dat zijn we in Zevenaar wel gewend.

De ontzanding van Rhederlaag heeft een behoorlijke impact op Riverparc bij Lathum, maar ook op het dorp Giesbeek. Een daar onlangs gehouden handtekeningenactie heeft duizend handtekening opgeleverd. De Provincie is het bevoegd gezag zoals dat heet. Natuurlijk kan de gemeente weinig doen. Bij een commissievergadering onlangs werden ook handtekeningen aangeboden. De fracties gaven aan het te bespreken en op de agenda te plaatsen. Ze hadden er eerder op moeten staan om voorlichtingsavonden te beleggen en zo omwonenden mee te nemen in het proces. Nu hoor je dat partij a of b wel contact heeft gezocht nadat het gepubliceerd was in het Angerlo ’s Nieuwsblad. Door het krantenbericht werden omwonenden wakker geschud. Feit is wel dat de provincie een nieuw onderzoek naar de risico’s van de zandwinning gaat doen voor Riverparc. Giesbeek wil dat zij ook worden betrokken bij dat onderzoek. Logisch toch? Vanavond is de ontzanding aan de orde in de raadsvergadering. Misschien dat er raadsbreed toch nog een motie wordt ingediend. Of dat zal helpen? We zullen het zien.

Ja, beste mensen, want communiceren, daar kunnen ze wat van in het college van B&W Zevenaar. Achteraf dan wanneer bewoners alles uit de kranten moeten vernemen. U mag het weer zeggen.

standard
februari 11, 2015
Written by , Posted in Algemeen, Lokale politiek

Helaas geen column en persbericht in de Zevenaar Post

Beste lezers en lezeressen,

Helaas is er een fout gemaakt bij de Zevenaar Post. Mijn column staat wel in de Rijnwaarden Post van vandaag (blz. 16), maar niet in de Zevenaar Post.
Voor de Rijnwaarden Post zie: www.rijnwaardenpost.nl.

Ook het persbericht van Gieling Consultancy dat bedoeld was voor de redactie van de Zevenaar Post is helaas nergens geplaatst.

Hieronder vindt u het persbericht:

PERSBERICHT 7 FEBRUARI 2015
Witte Kruis Babberich krijgt financiële steun van initiatiefnemers outletcenter BAT-locatie Zevenaar
ZEVENAAR – Consortium Toekomst Zevenaar werkt gezamenlijk aan een kansrijk toekomstplan. Kern van het plan is de ontwikkeling van een Designer Outlet Center op het BAT-terrein, met als doel een economische impuls te genereren voor de gehele stad. Aangezien de plannen impact hebben op bewoners en ondernemers, gaat het consortium hierover graag het gesprek aan met diverse belanghebbenden. Investeren in goede bereikbaarheid is daarbij een uiterst belangrijk thema.
De verkeerssituatie in Zevenaar vraagt om een integrale aanpak. Het ontlasten van de Babberichseweg door het scheiden van vracht- en personenvervoer is in deze aanpak voor vele betrokken van groot belang. Hierdoor kan zwaar verkeer in de bebouwde kom worden gereduceerd, wat de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast in het centrum en op het landgoed doet afnemen. Dit levert een flinke kwaliteitsslag op voor de leefbaarheid van de stad. De infrastructuur voor personen die van en naar het centrum bewegen kan vervolgens zo optimaal mogelijk worden ingericht, rekening houdend met extra verkeersbewegingen die ontstaan door economische ontwikkeling en meer werkgelegenheid in Zevenaar.
Niet alleen Zevenaar, maar ook omliggende gemeenten kunnen uitgaan van een positieve impuls door de komst van een outletcenter op de BAT-locatie te Zevenaar. Consortium Toekomst Zevenaar wil een substantieel bedrag investeren in een verbindingsweg, te realiseren vanaf rotonde Witte Kruis richting de nieuwe op- en afrit aan de A12. Op het bijgevoegde kaartje – gepubliceerd op 3 februari 2015 in de Gelderlander, editie De Liemers – is de exacte doortrekking van de weg getekend (stippellijn).
Door deze verbinding te realiseren, worden zowel de economie van gemeente Zevenaar als gemeente Rijnwaarden gestimuleerd. Goede ontsluiting van gemeente Rijnwaarden draagt bij aan de ontwikkeling van bedrijvigheid, een vitaal achterland en toerisme. Ook zorgt de infrastructurele aanpassing ervoor dat de verkeersoverlast in de dorpen Babberich en OudZevenaar afneemt, ten gunste van de leefomgeving. Zo draagt de komst van een outletcenter op de BATlocatie breed bij aan diverse win-win-situaties in de regio. Consortium Toekomst Zevenaar biedt daarmee een eerste aanzet tot een oplossing voor het langdurig probleem op het Witte Kruis aan provincie Gelderland, gemeente Zevenaar / Babberich en gemeente Rijnwaarden.
Consortium Toekomst Zevenaar bestaat uit drie partijen: Solidiam (toekomstig eigenaar en belegger BAT-terrein en huidig gemeentehuis Zevenaar), Van Wijnen (ontwikkelaar) en Gieling Consultancy (concept).
Het consortium wil op korte termijn de details over de invulling van infrastructurele oplossingen bespreken met de verantwoordelijke overheden.

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?