Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Lokale politiek Archive

standard
september 29, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

De toren van Babel

Gewoon, beste lezers en lezeressen, (niks transgenderachtig dus),

De woontoren van Bommersheuf zou eigenlijk de toren van Babel moeten zijn. Die werd nooit afgebouwd volgens het verhaal in Genesis 11:1-9. De toren van Babel is een mythisch bouwwerk uit de Hebreeuwse Bijbel toen er op aarde nog één taal gesproken werd en trokken na de zondvloed alle mensen in oostelijke richting en vestigden zich op de vlakte van Sinear. Daar bakten ze stenen en zeiden: “‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken, en we zullen niet over de hele aarde verspreid raken.’ Maar toen daalde de HEER af om te kijken naar de stad en de toren die mensen aan het bouwen waren.” De Heer maakte dat de mensen, die eerst één taal hadden, aan spraakverwarring ten offer vielen en elkaar niet meer konden verstaan. De bouw van de stad en de toren werden gestaakt. God verspreidde vervolgens de mensen over de aarde. De stad kreeg de naam Babel, wat afgeleid is van het Hebreeuwse woord balal, “verwarring brengen”.

En dat doet het college van Zevenaar. Veel verwarring brengen. Alleen bakte zij geen stenen maar bakten zij het bruin.
Tijdens de raadsvergadering van 27 september jl. bleek dat maar al te waar.

Een simpele vraag van Fred van Dijk, raadslid van de VVD, kon niet afdoende worden beantwoord. Van Dijk vroeg zich namelijk af of er bindende afspraken zijn gemaakt waar de gemeente Zevenaar niet onderuit zou kunnen. De beantwoording van Toon Albers was zeer vaag. Ik ben beter van hem gewend.

Hij heeft het dossier Bommersheuf woontoren geërfd van Anja van Norel die uit het college van B&W is gestapt. Ook Anja van Norel heeft daar blijkens de vragen die van Dijk stelde nooit antwoord op gegeven.

Weet u. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als er wel bindende afspraken zouden liggen Zevenaar daar niet zomaar onderuit kan komen. Dat toegeven zou voor Zevenaar trouwens ook een blunder kunnen worden geclassificeerd. Volgens Albers worden er normaliter om tegenslagen door wegstemmen van de gemeenteraad ontbindende voorwaarden verbonden aan zo’n project. Normaliter ja. Maar is dat mogelijk in Zevenaar?
Indertijd dat Anja van Norel aan het bewind was bleek er al zeer veel animositeit te bestaan tussen van Norel en de projectontwikkelaar. Daarover heb ik toen een column geschreven. U kunt zich vast wel voorstellen dat ik nog niet zo overtuigd ben van het feit dat er geen bindende afspraken zouden liggen.
Mocht het zo zijn dat er geen bindende afspraken zouden liggen dan kan Zevenaar altijd zeggen dat ze het gebouw dieper de grond in moeten bouwen zodat de bouwhoogte voor zover mogelijk acceptabel blijft. Ik vrees met grote vreze dat dit een onbegaanbare weg blijft en dat het college samen met de collegepartijen (PvdA, D66 en LB) bang zijn voor claims van de bouwer/projectontwikkelaar als ze anders moeten gaan bouwen dan afgesproken (15.70 hoog).
Mochten die laatste dat ontkennen dan heeft Zevenaar niet één maar twee gouden eikels verdiend voor deze nieuwe blunder. Helaas bestaan de gouden eikels niet meer. Er waren te veel eikels nodig.
De drie collegepartijen hadden nog wel een amendement gemaakt maar stemden voor het raadsvoorstel waardoor het college gewoon de ingeslagen weg kan vervolgen en de vage toezeggingen aan de raad aan hun laars kunnen lappen. Die zijn namelijk gigantisch vrijblijvend waar je dus alle kanten mee op kunt.

Zie amendement:

170926 Amendement Lokaal Belang, PvdA en D66 raad 270917 vaststellen bestemmingsplan Bommersheufsestraat Zevenaar

Zie raadsvoorstel:

792335 Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Bommersheufsestraat Zevenaar Bommersheufsestraat

Nu ben ik geen voorstander van politiek met religie verweven maar voor deze ene keer dan hoop ik dat de Heer hier een eind aan maakt. Maar ja, wie is er nog zo machtig tegen al die machiavellisten in het bestuurlijk landschap.

Je moet onderhand medelijden krijgen met de bezwaarmakers die echt heel veel energie hebben gestoken in deze toren. Het heeft niet mogen baten.
Voor mensen die eerlijk naar zichzelf durven te kijken zou ik net zoals de bezwaarmakers, kunnen adviseren om vooral niet op de drie collegepartijen te stemmen. Maar ik schrijf niet voor niets: “kunnen adviseren”, want ik adviseer natuurlijk niets. De keuzes laat ik zoals u weet aan u zelf over.

Zie brieven bezwaarmakers:
170925 Mail bij raadsnotitie bewoners Bastion-Musiater (vdWouw) t.b.v. vergadering d.d. 27 september 2017 best.plan Bommersheufsestraat

170925 Raadsnotitie bewoners Bastion-Musiater t.b.v. vergadering d.d. 27 september 2017 best.plan Bommersheufsestraat

170926 Mail bij brief buurtbewoners Bastion-Bergvrede (Klein Bleumink) aan college (cc raad) tbv raad 270917 best.plan Bommersheufsestra

standard
september 07, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Blundercity heeft een waakhond nodig (deel 3)

Beste lezers en lezeressen,

Een trouwe lezer of lezeres, ik weet het niet meer, schreef mij n.a.v. het krantenartikel/interview van vandaag in de Gelderlander met Albers en Hendriksen het volgende:

“Hallo Louis. Ik vraag mij af waarom er geen communicatie-adviseur bij de gemeente Zevenaar werkt, die amateurs zoals deze wethouders, verteld dat dit soort stupide interviews verre van handig zijn.”

Ik vond dat een leuke reactie, vandaar deze foto van de waakhond die de communicatie cyclus gaat bewaken. Let op. Ze lijkt een oogje toe te knijpen maar dat is letterlijk bedoeld. De zon was nogal fel. Maar wees gerust. Ze hoort, ruikt en ziet alles heel scherp.

De waakhond voor de gemeente Zevenaar zodat ze in het gemeentehuis geen blunders meer uithalen. Goed idee?

standard
september 06, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Een bundel blunders in Blundercity Zevenaar (deel 1)

Beste lezeres en lezeressen,

En ja hoor, het is weer zover in Zevenaar.

De stad waar blunders hoogtij vieren. Was het niet het personeelsdossier waar ze keer op keer de zaak verloren, dan was het wel de woontoren Bommersheuf, of de scholen Platanenlaan of….of……

Ik ga al die blunders hier niet herhalen maar u weet het vast wel waar ik het over heb. En nu weer blunderen en dat bij de Raad van State nog wel. Ook niet voor het eerst.

Deze column gaat natuurlijk over het beroep tegen windpark De Bijvanck. Wat wil het geval?

Dat beroep is niet ontvankelijk verklaard omdat de gemeente Zevenaar verzuimd heeft de griffierechten op tijd te betalen. De geruchten gaan dat de gemeente Zevenaar diverse aanmaningen heeft ontvangen m.b.t., de betaling van de griffierechten maar daar geen gehoor aan hebben gegeven. Hoe bizar. Als dat werkelijk zo is natuurlijk. Moet u als inwoner eens proberen om aanmaningen van de overheid te negeren. Heb je vast en zeker de deurwaarder voor je deur staan.

De fracties in de gemeenteraad van Zevenaar buitelen over elkaar heen en een belronde leverde de volgende commentaren op:

Het CDA, bij monde van Jan de Nooij, wil de onderste steen boven (dat wilde ze samen met de PvdA niet bij het personeelsdossier toch?) en vindt dat Zevenaar de lacher van de regio wordt. Als het allemaal klopt wat er nu beweerd wordt dan vindt de Nooij het nog steeds niet nodig om het college naar huis sturen. Want stelt hij, “dat zou een bestuurlijke chaos veroorzaken en daar zit niemand op te wachten. I.v.m. de verkiezingen van 22 november moet er nog veel werk worden verzet”.
Dat kan zo zijn beste mijnheer de Nooij, maar met alle respect zoals men dat in de politiek zegt, dit vind ik een domme bewering want Zevenaar is al heel lang de lacher van de Regio. En niet alleen van de regio. Dus ook in het verleden heeft men kansen laten liggen om het college naar huis te sturen.

Renee Teunissen (VVD) liet mij weten dat Zevenaar zich kapot moet schamen nu het beroepschrift niet ontvankelijk is verklaard. Ook hij zal zich gaan beraden met de fractie over deze blunder.

Harry Staring (Lokaal Belang) noemt het een blunder van de eerste orde en geeft mij mee dat er vanavond een fractie bijeenkomt is belegd dat voornamelijk handelt over dit onderwerp. Hij laat weten dat de raad van Zevenaar akkoord is gegaan met “geen turbines op Zevenaars grondgebied” en is in tegenstelling tot D66, geen voorstander van een andere vorm of locatie voor windturbines

Paul Freriks (Sociaal Zevenaar) is van mening dat het hele college moet vertrekken. Voor Paul Freriks geldt het niet als symboolpolitiek (omdat het nu zo kort voor de verkiezingen zou moeten plaatsvinden). Al zal waarschijnlijk de meerderheid van de raad dat wel vinden. Daarom komt Paul met een motie van afkeuring. Minder zwaar maar de zoveelste motie tegen dit college.

Nathani Niebuur-Sluiter (PvdA) is van mening dat voor de beeldvorming naar buiten het erop lijkt dat de gemeente zichzelf in de voet heeft geschoten.

Ed van der Schaft (SP) zegt: “Ik ben geschokt en boos. Het is overduidelijk dat de mensen deze windturbines niet willen. Dan helpt het niet wanneer Zevenaar opnieuw zit te pitten. De provincie drukt helaas gewoon door”. De raad was tegen deze windmolens op deze plek. En nu dit.

Peter Pollmann (D66) noemt het onvoorstelbaar dat vervolgens de leges voor dit beroepschrift niet op tijd zijn betaald. Voor D66 was eerder een alternatief bespreekbaar geweest maar daar was geen raadsmeerderheid voor te vinden. Logisch dat D66 dat heeft geprobeerd met een portefeuillehouder duurzaamheid in hun midden.

D66 wethouder Tienke van der Werf heeft duurzaamheid in portefeuille. De wethouders van Lokaal Belang, Toon Albers en Gerard Hendriksen, zijn verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en financiën. Het wordt dus bijna college breed bestuurd. Normaal gesproken is alles eigenlijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Burgemeester Jeroen Staatsen zal straks woordvoerder zijn naar de raadsleden.

De politiek in Zevenaar ageert al jaren tegen windturbines op Zevenaars grondgebied. Dat ging zelfs zover dat gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van de provincie Gelderland Zevenaar een halt wilde toe roepen. De Gelderse provinciebestuurders gaan nu op grond van de Crisis- en herstelwet toch proberen het windpark te realiseren. Rare jongens en meisjes die Romeinen bij de provincie. Ze wilden Zevenaar tegenhouden voor de Outlet en nu ook nog de windparken er doorheen drukken. Lijkt wel een wraakactie van de provincie.
Het college van Zevenaar zal uitleg moeten geven aan de raadsfracties over bovenstaande blunder. De gemeente zelf hoopt op coulance van de Raad van State. Lijkt mij niet te verwachten. Ik ben benieuwd.

Tot slot.
Als het allemaal klopt dan ben ik het volledig eens met Paul Freriks. College exit. Bestuurlijke chaos? Nee hoor, daar ben ik niet zo bang voor. Ik vraag mij wel af: “is er nu opzet in het spel door deze of gene?” Ik mag het niet hopen

Wordt vast en zeker vervolgd!

standard
augustus 10, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Over wegisweg , moorkoppen, negerzoenen en alle aanhang van Sylvana Simons en Sint Nicolaas uit Turkije

Beste lezers en lezeressen,

U merkt het. Ik blijf trouw aan mijn aanhef.
Iedereen moet natuurlijk eigen keuzes maken. Maar ik vind het betuttelend dat we nu in een keer geen dames en heren (vanwege een paar transgenders die daar moeite mee zouden hebben?) , maar ook geen moorkoppen of negerzoenen (vanwege alle Sylvana Simons aanhangers/sters in Nederland?). Om over het in stand houden van zwarte piet nog maar te zwijgen. Ik heb nog een suggestie voor de Sylvana Simons aanhangers/sters. Laten we de kinderen niet meer leren zingen:

”Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan” maar: ”Zie ginds komt de stoomtrein uit Patara weer aan…”

Want daar komt Sint-Nicolaas uiteindelijk vandaan. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, Turkije ligt.

Maar er zijn vast wel meer zaken om op te noemen over dit soort kwesties. Daarover nu even genoeg, want ik hoop natuurlijk niet dat deze versie van een van de Sinterklaasliedjes het haalt, maar daar ga ik het nu niet verder over hebben.

Iets positiefs, dat kunnen we nu wel gebruiken en daar ga ik het nu wel over hebben.

De wethouder van Verkeer Toon Albers van Lokaal Belang heeft onlangs een verstandig besluit genomen. Hij heeft namelijk verordonneerd dat de inhaalstrook van de Arnhemseweg richting Duiven met wegen Methen en Ringbaan-Noord afgezet zodat er tegemoet wordt gekomen aan de klachten van omwonenden uit het appartementencomplex Lonismaat die klagen over herrie door accelererende en remmende automobilisten en motorrijders. En die hebben gelijk vind ik. De linkerbaan wordt vooral tijdens de ochtendspits gebruikt wat langzamer rijdende weggebruiker in te halen die deze weg gebruiken om naar Duiven te rijden.
Natuurlijk zal die situatie niet eeuwig zo aangepast blijven want als over een paar jaar de doortrekking en verandering van de constructie van de Arnhemseweg naar de A-12 en de A-15 bij Duiven een feit wordt niet zo blijven. Je krijg dan verderop een heel andere situatie dan nu het geval is.
Waar omwonenden dan wel meert e maken krijgen is de toename van vereer doordat veel vooral automobilisten via deze weg naar de A-12, A-15 knooppunt zullen rijden En zolang daar geen verbetering in komt in de vorm van een fatsoenlijke rondweg zal de ergernis alleen maar toenemen. Daar lagen bezwaren tegen deze constructie. Of dat wordt doorgezet weet ik niet zeker. Indien dat goed is aangepakt zijn claims kans hebbend. Ik hoor diverse lezingen over die bezwaren. En of die bezwaren zullen helpen? Ik verwacht daar niet te veel van. Ook Toon Albers kan dat niet afdwingen. Als hij net zoveel invloed uit kon oefenen op rijks- en provinciale wegen zoals als nu bij het appartementencomplex bij een gemeentelijke weg (binnen de bebouwde kom is gemeentelijk) dan vrees ik met grote vreze. In ieder geval kan je nu spreken van de weg is weg zoals in de Harry Potter films. Voor hen die het niet weten. De Wegisweg is een straat en daar kopen Harry Potter en de andere Zweinsteinleerlingen hun zaken die ze nodig hebben.

Alleen om daar nu tien jaar lang over te moeten klagen vind ik wel erg lang. Dus Babberichers verenig u en zorg dat de provinciale weg door Babberich met Wittekruis wordt aangepakt om het verkeersveilig te maken. Want daar is nog geen enen mallemoer aan gedaan en zoals het er nu uit ziet gaat dat nog langer dan tien jaar duren eer er misschien iets aan gedaan gaat worden.

Maar goed. Klik op volgende link en u ziet de nieuwe situatie aan de Arnhemseweg. Zie:

standard
juli 29, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Babberich, daar moet je wezen

Beste lezers en lezeressen,

Als je het maar over laat aan de bevolking, dus geen bemoeienissen van betweters uit de politiek, dan gaat het vaak goed. Zo ook in Babberich. Daar werd door het verenigingsleven in Babberich een waar festijn georganiseerd. Muziek en foodtrucks gaan goed samen en dat bleek ook hier.

Ik ben daar vandaag naar toe gegaan. Het was ontspannend, leuke band en veel te eten en natuurlijk drinken. De sfeer was uitermate gezellig en ontspannend en alles kwam ten goede aan de meeste verenigingen in Babberich zoals SV Babberich, de lokale carnavalsvereniging De Schuumneuzen, St. Jan in Babberich en last but not least, ook voor het in stand houden van het Kulturhus De Borg in Babberich waar veel van het Babberichse verenigingsleven plaats vindt.

Kortom, een goed initiatief dat naar ik hoop niet alleen publiciteit brengt maar ook geld in het laatje. Dus geen handje op houden voor de Babberichse verenigingen maar zelf de handen uit de mouwen steken. Goed voorbeeld doet goed volgen zal ik maar zeggen.

Het was begonnen op vrijdag 28 juli om 16.00 uur. Vandaag (zaterdag) 29 juli en zondag 30 juli is het festival vanaf 12.00 uur geopend. De locatie? Op het veld tegenover aan De Zwanenwaay 28. De toegang? Gratis natuurlijk.

Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

standard
juli 29, 2017

Schoolstrijd (deel 2)

Beste lezers en lezeressen, (hoewel, dit is ook niet meer transgender acceptabel)

De volgende tekst werd mij toevertrouwd door Paul Freriks van Sociaal Zevenaar,

“@Democratisch Vandalisme

De parmantige haantjesheren van D66 en Lokaal Belang zijn zoekende maar de weg totaal kwijt. Sociaal Zevenaar wil wel helpen.
Een minuut voor de behandeling van het punt: de school op de Platanelaan komen VVD en Lokaal Belang met een wijzigingsvoorstel. De school moet weer minder kosten en de bijdrage van de scholen omhoog. Deze partijen zijn op alle fronten de zaak aan het verzieken.
En dit wordt door dhr. Staring (Lokaal Belang): “ze hebben nog geluk gehad” en dhr. Polder (D66): “De meerderheid dat is nu eenmaal democratie.”
Hoe driedubbel fout en nog verkeerd denken daarbij. Heren mag ik u eraan herinneren dat goed basisonderwijs en de kwaliteit van schoolgebouwen verankerd zijn in onze grondwet!
En bent u vergeten dat een vorig college en raad de hele zaak rond had en u zo nodig alles weer overhoop moet halen? Door uw schuld staat er nog steeds geen school. En PvdA dat is geen soap. Maar voor de schoolkinderen is dit verdrietig en niet goed! Gelukkig kunnen er nog schoolbesturen een beetje boos worden als ze zien dat de belangen van kinderen verkwanseld worden.
Sociaal Zevenaar, Paul Freriks”

Tot zover zijn reactie op de problematiek m.b.t. de school aan de Platanelaan.

Wanneer ik het goed lees zegt hij in feite bijna hetzelfde als dat ik beweerde in mijn column van 22 mei 2017, (Schoolstrijd (deel 1) toen ik het volgende constateerde:
“Feit blijft dat zowel het college van Burgemeester en Wethouders als de gemeenteraadsleden de signalen, beter gezegd, de bezwaren van het scholencluster gewoon hebben genegeerd. Dus ook de raad die toen meer geloof hechtte aan de wethouder van onderwijs, D66’er Tienke van der Werff dan aan de mensen uit het onderwijs zelf. Nou, die tien die in haar voornaam zit krijgt ze van mij zeker niet. Nu blijkt dat mensen uit het onderwijsveld beter kunnen rekenen dan raadsleden, ambtenaren of wethouder van der Werff zit men weer eens met de handen in het haar en zal het grote vingerwijzen wel weer beginnen. Maar het tij keert misschien want nu gaan raadsleden wakker worden en willen zij er weer een paar miljoen bij. Het blijft natuurlijk een feit dat wethouder van der Werff de raad verkeerd heeft geïnformeerd. Dit is een doodzonde voor een wethouder maar u weet, in Zevenaar mag dat allemaal. Beste raadsleden. Jullie hadden kunnen weten dat het veel meer dan 3 miljoen euro zou gaan kosten”.

Tot zover mijn tekst uit de column van 22 mei jongstleden.

Dus met de rekencapaciteiten vanuit het onderwijsveld valt het best wel mee terwijl op diverse fronten anders beweerd wordt.
De scholen krijgen voor en deel gelijk, dus niet helemaal. Geld voor onderwijs komt grotendeels af van het rijk. De gemeente moet dat goed aan dat product besteden. “Product”, een maf woord maar het wordt nu eenmaal gebruikt in deze context.

Paul Freriks wil de tekorten dekken uit de algemene middelen, daar valt genoeg te halen meent hij. Daar sta ik wat ambivalent tegenover. Laat de raad maar eens keuzes maken i.p.v. een greep doen uit de algemene middelen. Ik begrijp van Paul Freriks dat hij € 800.000 tekort komt. Beste raadsleden. Kijk daar eens goed naar en besluit op basis van argumenten waar je het geld vandaan wilt halen om de school op het juist niveau te brengen.

Voor het amendement van de VVD en Lokaal Belang zie:

AANVAARD Amendement VVD en Lokaal Belang raad 050717 aanvullend krediet onderwijslocatie Platanenlaan

standard
juli 22, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Logo en nieuwe huisstijl (deel 2) waar de VVD en de SP tegen waren

Beste lezers en lezeressen,

Eerder heb ik u al op de hoogte gebracht over mijn mening i.v.m. het vorige stippenlogo van de gemeente Zevenaar en het voorstel voor een nieuw (ja, ja, alweer) gemeentelogo dat na de herindeling met Rijnwaarden dienst moet gaan doen voor deze nieuwe gemeente.
De huidige gemeente Zevenaar tel nu 32.392 inwoners. De gemeente Rijnwaarden telt 10.849 inwoners. Dus laten we het maar houden op zo’n 40.000 inwoners want er worden natuurlijk ook de kleintjes meegerekend die nog niet zo ver zijn om mee te beslissen over allerlei zaken.

And who is the winner? Nou daar komt ie hoor.

Het logo bestaande uit twaalf strepen. Deze 12 strepen symboliseren de twaalf kernen die de nieuwe gemeente zal kennen. De ontwerper van dit logo is Ontwerpkantoor Vonk Specht uit Aerdt.

Oh ja. De Z in het logo is geïnspireerd op de stadszegels van Zevenaar zo’n 500 jaar geleden. Het logo symboliseert dus ook nog eens de verbinding met het verleden en het samengaan van de twaalf kernen tot nieuwe gemeente. Knap bedacht? Nee hoor. Kan iedereen uitvogelen.

Men had beter het oude gemeentewapen van Zevenaar kunnen combineren met het gemeentewapen van Rijnwaarden. Maar dat is nu eenmaal een gepasseerd station. Het was waardeloos, het is nog steeds waardeloos vind ik. Iedereen mag daar natuurlijk anders over denken. En dat voorlopig voor zo’n slordige €70.000 en het restje verwacht ik.

Op de gemeentesite zegt men dat er veel gestemd is. Belachelijk. Niks veel. Nog geen 5 % van de stemgerechtigden noemen ze in Zevenaar al veel. Een referendum zou dan al niet gehouden worden.

In totaal zijn er 2359 stemmen uitgebracht, 942 keer is er gestemd op het logo met de twaalf strepen. Eerst stippen, nu strepen. Creatief he?
Dat zou dan betekenen dat 40% van de stemmen naar het winnende logo gingen. En dan zegt de gemeente ook nog: “Enkele reacties van inwoners op dit logo waren: strak en modern, speels, mooi dat de 12 strepen staan voor de kernen van de gemeente”. Enkele? Inderdaad. Vast een handjevol. En dan nog ga je de gemeente (de belastingbetaler dus) al direct opzadelen met een nieuw logo en alles wat daarbij komt kijken? Briefpapier wapen op het gemeentehuis enz. enz., schande gemeente Zevenaar, zowel de nieuwe als oude gemeente. Jullie verdienen geen gouden eikel, want die bestaat volgens mij niet meer, want de eikels waren toen op geloof ik. Nee, jullie verdienen de gouden komkommer.

En de gemeenteraden van Zevenaar en Rijnwaarden? Die vinden het allemaal niet zo belangrijk lijkt het. Het was er doorheen geslopen heb ik al gehoord. en we konden het niet meer tegenhouden. Slim college toch? Ik heb tenminste geen protesten van welk partij dan ook gehoord. Uit betrouwbare bronnen weet ik wel dat alleen de VVD en de SP geprotesteerd hebben tegen de nieuwe huisstijl en logo, verkwisting van geld .

Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon doorgedrukt. Door al die flex plekken hebben ze in dat gemeentehuis achterkamertjes genoeg gevonden verwacht ik.

Ach ja. De wereld draait gelukkig gewoon door.

Morgen kijken naar de binnenkomst van de Tour de France in Parijs. Het blijft trouwens jammer dat het vrouwenwielrennen nog steeds onderbelicht blijft. En alle wereldverbeteraars hier maar foeteren op landen waar vrouwen biet zoveel te vertellen hebben. Niet onbegrijpelijk dat men zich daartegen keert hoor, maar dan zouden ze ook hier in het westen eens wat kritischer naar zichzelf moeten kijken.

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Ik weet wel op wie ik niet ga stemmen.

standard
juli 21, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Het maximale bereikt door de koorknapen van het CDA?

Beste lezers en lezeressen,

Dat komkommernieuws ook interessant kan zijn bewijst de hierna volgende column……. vind ik dan natuurlijk.

Nadat de uitkomsten van de raadsenquête bekend waren gemaakt heeft het college van B&W eindelijk haar verontschuldigingen aangeboden. Ze omschrijven dat als volgt: “Het college van Zevenaar heeft zijn diep gemeende verontschuldigingen aangeboden aan eenieder die in het verleden is getroffen door “niet adequate keuzes” in arbeidsgeschillen.

En hoewel tijdens de enquêtecommissieverhoren en later bij de presentatie in de commissie Middelen al bleek dat er weinig is veranderd in de keuzes en discussie in de raad op 5 juli jongstleden heb ik daar geen verslag van gedaan.

Wel wil ik u nog één slijmerige quote van het CDA ter overdenking meegeven en wel het volgende “Al met al is de raad niet in staat geweest het falende personeelsbeleid op de raadsagenda te krijgen’’, constateert Jan de Nooij (CDA) ,,De raad heeft zich het bos in laten sturen. We hadden door moeten pakken.’’ Het CDA heeft dus boter op hun hoofd want zij hielden toentertijd verdere stappen juist tegen juist tegen. Er zijn toen momenten genoeg geweest om het op de raadsagenda te zetten maar ik was onderhand de enige die dat wilde.

De vergoeding voor twee oud-ambtenaren na het arbeidsconflict

Twee oud-ambtenaren van Zevenaar krijgen van de gemeente een vergoeding van de kosten die zij maakten vanwege hun arbeidsconflict met hun voormalige werkgever. Het gaat om de oud-medewerkers die in maart 2015 door de Centrale Raad van Beroep in het gelijk zijn gesteld nadat zij hun ontslag bij de rechter aanvochten.

Onder hen Paul Kemperman, die inmiddels twaalf jaar tegen zijn voormalig werkgever aan het procederen is. Hij diende in 2011 tevergeefs een claim van 40.000 euro bij de gemeente Zevenaar in. Wie die andere is weet ik niet, een vermoeden heb ik wel. Het lijkt mij dat het om meer dan twee ambtenaren moet gaan die schade hebben geleden door de toenmalige verantwoordelijke portefeuillehouder Jan de Ruiter van de PvdA. Toen nog burgemeester van de gemeente Zevenaar. Dat kan hij trouwens beter niet in zijn CV zetten.

In ieder geval kan ik helaas geen mededelingen doen over de uitbetalingen van de gedupeerden. Daar rust blijkbaar een vertrouwelijkheid op. Misschien in een later stadium dat ik daar nog op terug kan komen. We wachten het maar weer af. Hieronder de links naar de moties tijdens de raadsvergadering van 5 juli ingediend:

AANVAARD Amendement CDA en Lokaal Belang raad 050717 onderzoeksrapport enquêtecommissie

AANVAARD Motie Lokaal Belang en CDA raad 050717 onderzoeksrapport enquêtecommissie-afwikkeling arbeidsgeschillen ou

Men zegt dat van 2002 tot 2015 Zevenaar kampte met 27 arbeidsconflicten waarvan een aantal leidde tot langdurige juridische procedures. Die kostten de gemeente al met al zo’n 3 miljoen euro. In 2005 begon het echte gedonder. De motie hierboven spreekt alleen maar over twee ambtenaren, zoals ik al aangaf. De rest heeft geen schade geleden? Daar geloof ik niets van. Misschien zelfs wel meer dan de twee bedoelde ambtenaren.

En het CDA? Die maken moties met Lokaal Belang over de resultaten van de enquêtecommissie. Slappe hap hoor die kerkgangers. Nu in één keer het brave koorknaapje spelen. Ja, ja. Gelooft u het? Ik in ieder geval niet.

standard
juni 29, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Nieuw logo voor een nieuwe gemeente (deel 1)

Beste lezers en lezeressen,

Amper 12 jaar geleden kreeg Zevenaar na de herindeling met Angerlo een nieuw logo. Het mooie en vertrouwde gemeentewapen dat ook als logo diende werd verwijderd voor een nieuw logo. Dat nieuwe logo bestaat nu nog uit 7 rode stippen (ja natuurlijk, kan niet anders met een rode burgemeester). Ik heb tegen dat logo nog samen met Toon Albers en Paul Freriks actie tegen gevoerd. Al onze argumenten werden niet gehoord (hoge kosten, lelijk logo en ik vond het op een logo van een evenementen organisatie lijken, waar het niet zou misstaan). Maar ja, het gebeurt wel vaker dat je niet door iedereen gehoord wordt.

En ja hoor. De rode club onder leiding van burgemeester Schadd van Rijnwaarden kunnen het ook weer niet laten om gemeenschapsgeld uit te geven. “Wat zou het, het is mijn geld niet”, zullen ze vast denken. Niet schattig dus.

Alternatief was geweest er 6 stippen aan toe te voegen die symbool zouden staat de zes dorpen in Rijnwaarden.

Eén stip was ook genoeg geweest. “de stip aan de horizon” was ooit een omschrijving voor laten we maar zeggen, een meerjarenplanning voor de gemeente Zevenaar. Is trouwens ook niets van terecht gekomen maar dat is niet onverwachts.

Deze alternatieven zouden een stuk goedkoper zijn geweest.

Dat laatste geldt natuurlijk ook als het gemeentewapen van Zevenaar weer als logo zouden gaan gebruiken.

De VVD burgemeester van Zevenaar kan het graaien uit de gemeentekas ook niet laten en doet er vervolgens nog een schepje bovenop door te stellen dat het nieuwe logo komt op het nieuwe gemeentehuis, op de dienstauto’s, de visitekaartjes, enveloppen en briefpapier en als klap op de vuurpijl geeft Staatsen aan dat het ook nog op relatiegeschenken het serviesgoed en eventueel op banners moet verschijnen. Ach, nu vergeet ik bijna de linnen weggeef tasjes te noemen waar ook het nieuwe logo op moeten komen. Over weggeven gesproken. Dit noemen we geld weggeven dat van de belastingbetaler is. Kunnen ze het hele college niet weggeven aan een armlastige gemeente die toch niets meer te verliezen heeft? Het is maar een suggestie hoor.
O jee, ik ben er nog niet. Het nieuwe logo komt ook op de toegangsborden van de gemeente en misschien wel bij de ingang van de outlet. Hoe wil je het hebben.

Nu hebben ze vast bij de gemeente Zevenaar niet alles genoemd voor wat ze voor 60.000 euro kunnen doen. Maar volgens mij gaat dat nu al niet lukken voor dat bedrag. Want dat staat er voor begroot terwijl tijdens het debat over de herindeling nog is gezegd dat Zevenaar de naam en de huisstijl niet zouden wijzigen vanwege de kosten. Maar bij het beschikbaar stellen van het budget voor de herindeling was er plotseling een post ‘nieuwe huisstijl’.

Zat de raad daar te pitten? Ik weet het niet. De enige die daar wel wat aan probeerde te doen waren de SP en de VVD, maar zij kregen geen gehoor. Onbegrijpelijk onprofessioneel vindt hij het en daar ben ik het volkomen mee eens. Dit roept bij van der Schaft wederom vragen op over de keuze van de opdrachtnemer. “foei Zevenaar!” zegt hij. Een suggestie voor de kleur voor een nieuw logo heeft hij ook. IJzig blauw zou dan maar moeten worden.

In ieder geval had niemand het verder opgemerkt dat de 60.000 euro er tussen was geslopen. Ik krijg het gevoel dat het gewoon doordenderen wordt met het nieuwe logo. Was dit nu een slimme zet van de financiën wethouder van Lokaal Belang Gerard Hendriksen of een achterbakse zet voor eigen belang.

Als het inderdaad zo gegaan is vind ik het in ieder geval achterbaks. Foei gemeente Zevenaar.

standard
juni 29, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Jaarrekening gemeente Zevenaar hoge werkdruk en hoge bloeddruk?

Beste lezers en lezeressen,

Het was weer eens zover. Nu tijdens de behandeling van de jaarrekening 2016 in de commissievergadering Middelen van 22 juni jongstleden.
Mocht u n.a.v. deze column nog vragen hebben, mail mij dan gerust. Ik zal dan naar beste kunnen en weten uw vragen beantwoorden. Het is tenslotte een nogal uitgebreide column geworden.

Om het terug te zien klik aan:

http://player.companywebcast.com/gemeentezevenaar/20170622_1/nl/player

Ieder jaar moeten gemeenten de begroting, het jaarverslag en de jaarrekening vaststellen en indienen bij de provincie. De provincie heeft namelijk de wettelijke taak om financieel toezicht te houden.

De gemeente kan onder preventief financieel toezicht worden gesteld in de volgende gevallen:
De jaarrekening van het tweede aan het begrotingsjaar voorafgaande jaar is niet op tijd ingezonden aan de provincie. Een gemeente levert de jaarrekening vóór 15 juli bij de provincie in.

De jaarrekening is een financieel eindverslag dat elk jaar plaats moet vinden. Het geeft in grote lijnen weer wat je, om het maar eens eenvoudig te zeggen, hebt uitgespookt in het betreffende boekjaar. De jaarrekening sluit aan op je administratie en die sluit weer aan op d latere begroting. Bij grote bedrijven zo ook bij gemeenten moet een accountant de jaarrekening goedkeuren en daar een goedkeurende verklaring aan hechten. Een jaarrekening geeft de lezer ervan inzicht in de financiële situatie van in dit geval de gemeente aan.

Over de jaarrekening van de gemeente Zevenaar viel weer heel wat te schrijven. En dan vooral over het onderdeel discussie sociaal domein. Het zgn. garantiefonds voor WMO aanvragen vindt op de gemeentesite. Daar staat de uitleg over. Hieronder het voorstel:

781864 Evaluatie risicoreserve garantiefonds sociaal domein

Bij de jaarrekening was wederom voor de zoveelste keer, geen accountants verklaring met een goedkeurend verlag aanwezig. Over de redenen werd ambtelijk uitleg gegeven aan de commissieleden. Eigenlijk stelde de ambtenaar dat zowel de accountant als de gemeente in gebreke zijn gebleven. Te late inzending etc. etc. Ik kom daar nog op terug.

Nu werd aangegeven dat de accountantsverklaring met goedkeurende verslag pas op 6 juli aangeleverd zou worden maar de raadsleden kunnen gewoon doorslapen hoor werd bijna gezegd. Want er verandert tussen nu en 6 juli niet veel wist men te vertellen.

Het alternatief voor de raad zou dan kunnen zijn om de jaarrekening niet goed te keuren maar dan lopen ze tegen problemen aan met de provincie. Kan zelfs forse boetes opleveren. Dus verstandig zou zijn dat de gemeente Zevenaar er voor zorgt dat een goedkeurend verslag met accountantsverklaring op 5 juli, (want dat is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces) erbij zit.

De wethouder van financiën gaf voornamelijk zorgaanbieders de schuld. En vooral Zorgplus kwam er slecht af. Ook die waren veel te laat met het inleveren. Nou zeg ik dan. Mijnheer Hendriksen, je had meer inzet moeten tonen (of meer ballen) en het proces beter moeten bewaken. Dan had e.e.a. wel op tijd kunnen worden ingeleverd. Natuurlijk had ook de accountant beter op moet letten. Het grote vingerwijzen was dus weer begonnen. Een beetje kinderlijk allemaal. Ik bedoel daarmee natuurlijk: “hij begon, nee zij begon”.

Wethouder Hendriksen wist aan te geven dat de gemeente niet alles goed doet. Ik zeg dat de gemeente veel niet goed doet. Auw, wat zeg ik nu toch weer.

Maar beste lezeres en lezeressen toch. Het raadsvoorstel spoorde niet eens met het raadsbesluit. Ook de voorzitter van de commissie Middelen Jan de Nooij van het CDA was die mening toegedaan. En dat liet hij overduidelijk blijken. Ben het volledig met hem eens. Zie onderstaande links van het raadsvoorstel en het raadsbesluit. Dat communiceert dus totaal niet met elkaar:

782276 Raadsvoorstel Jaarstukken 2016_ 1e begrotingswijziging 2017_ ontwerp meerjarenbegroting 2018-2021 ODRA (782276_1)

784666 Raadsbesluit jaarstukken 2016 Gemeente Zevenaar

778002 Raadsvoorstel Jaarstukken 2016 Gemeente Zevenaar

Nu we het toch over het CDA hebben.

Peter Vos van de VVD viel nog net niet van zijn stoel af toen hij tijdens de eerder genoemde discussie het CDA bij monde van Kees van Merwijk nog hoorde zeggen dat ze ineens voor het garantiefonds sociaal domein zijn terwijl zij in 2014 nog hartstikke tegen waren. Hoezo opportunisme of beter gezegd, draaikonten. Ik zie het al gebeuren hoor. Het CDA gaat als de uitslag van de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Zevenaar als de uitslag het toe laat, samen regeren met de PvdA. Dom, dom vind ik.

In ieder geval was de bijdrage van Peter Vos (VVD) het meest tot he point vond ik. Als je de vergadering op de gemeente Zevenaar site van 22 juni jl. van de commissie Middelen zelf bekijkt (zie link bovenaan deze pagina) kan je de irritatie van zijn gezicht af lezen.

Nathani Niebuur van de PvdA was het trouwens ook niet eens met het optreden van het college m.b.t. het raadsvoorstel en het slappe raadsbesluit. Het college durft geen keuze te maken. Ook slap hé? Tenminste zo noem ik het dan.
Mw. Niebuur liet ook wel duidelijk haar irritatie blijken maar ik denk om een andere reden. De PvdA had tenslotte het idee gelanceerd en ingebracht in de coalitie onderhandelingen over dat Sociaal Domein en nu zou ze het risico lopen dat dit potje van de agenda werd geschrapt. Ik bedoel dus het potje “Sociaal Domein”.

En Pollmann van D66? Weinig spraakmakend vond ik maar dat zijn we gewend.

In het voorstel worden keuzes voorgelegd (1,2,3 a en b) dat ook in het besluit zou moeten zitten. Maar nee hoor. Wat doet dit college? Het was een goede discussie in het college vertelde wethouder Hendriksen, maar Stef Bijl van de PvdA wilde beslist niet dat het geld van het Sociaal Domein terug zou vloeien naar de algemene reserve. Nou ja, laat je het de raad toch mooi uitzoeken zal Hendriksen vast gedacht hebben. Zijn argument? Niet nu het geld terug laten vloeien naar de AR (wat hij dus overduidelijk zelf wel wilde en terecht vind ik) maar het over laten aan nieuwe college onderhandelingen anders moet je het misschien weer uit de AR halen en weer terug storten naar het zgn. Sociaal Domein. So what zou ik zeggen. Maar who am I toch?

Zelf geloof ik er niets van dat het allemaal binnen het college pais en vree is en dat dit besluit ook in die sfeer is behandeld. Wethouder Hendriksen wilde dat de commissieleden doen geloven. Mijn reactie daarop? Die kent u vast wel. Juist:

Aan me hoela

Ik concludeer uit de discussie wel dat het college heeft zitten pitten. Maar dat is niets nieuws in Zevenaar. En wat ik zelf vind van geld stoppen in een apart potje zoals het Sociaal Domein? Niet doen zou ik adviseren. Breng het geld terug naar de algemene reserve, want daar hoort het en bij de begroting kan je altijd bekijken of er geld voldoende is voor wensen voor die betreffende groep. En hoe sympathiek het ook is bedoeld. Je kan nu eenmaal niet verder springen dan als je polsstok lang is.

Trouwens. Als je de uitkomsten van onderzoeken over dit onderwerp leest in gemeenteland dan zie je dat gelden voor de WMO op de verkeerde manier worden besteed. Er is binnen gemeenteland nog steeds veel onkunde en onwetendheid. Daar kunnen ze niet echt iets aan doen. Er moet daardoor veel worden ingehuurd dat veel kosten met zich mee brengt. En wat is het gevolg als er te weinig deskundigheid zit? Juust. Verkeerde bestedingen.
Maar wat wil je als het rijk problemen verlegt (over de schutting gooit) naar gemeenten om zelf wat meer financiële ruimte voor de staatskas te creëren. Deze zogeheten transitie is gewoonweg te snel door de gemeentestrotten geduwd. En dat gaat altijd fout.

Het verhoogt niet alleen de werkdruk bij gemeente ambtenaren maar zeker ook in veel gevallen hun bloeddruk.

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?