Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
maart 01, 2016

Met je rug tegen de muur

Beste lezers en lezeressen,

GVL i.p.v. AZC:

Ik maakte net zoals de kranten steeds weer dezelfde fout om te spreken over een AZC in Zevenaar maar dat moet natuurlijk een gezamenlijke vreemdelingenlocatie zijn (GVL). Meer informatie over de GVL kunt u lezen via internetsite http://gvlzevenaar.nl
De bijeenkomsten werden niet drukbezocht. Ik was er vorige week. Hebben inwoners zoveel vertrouwen in de gemeente of waren er andere redenen voor de lage opkomst? De in meerderheid negatieve reacties in de peilingen van de Gelderlander en eerdere reacties op de infosite van Zevenaar en interviews van burgemeester de Ruiter doen het laatste vermoeden. Uit de bijeenkomsten kwam wel dat veel bewoners ongerust/bang zijn en zeggen dat alles toch al is besloten. En dat klopt aardig. Als je officiële gemeentelijke reacties leest lijkt het een hosanna verhaal (goeie dialoog, ja, ja). Raadsleden horen het aan. Wat moeten ze anders.

De pers:

En de PERS? Die mocht vooral niet praten met bewoners tijdens de informatiebijeenkomsten en kregen een ambtenaar toegewezen ter begeleiding. Karin Mulder, journalist van de Gelderlander omschreef het in de Zaterdag editie van de Gelderlnder perfect. Journalisten kregen een ambtenaar toegewezen. De aankleding van de ruimte had iets van een staande receptie vond zij. Er stonden hangtafels en kraampjes met informatiemateriaal dat je ook van internet kan halen. Maar goed. Niet iedereen heeft internet. In ieder geval mochten journalisten met een ambtenaar in hun kielzog niet inbreken in gesprekken tussen raadsleden en bezoekers. Ook mocht men niet vragen naar namen van burgers. Dat vind ik een overbodige mededing van de gemeente. Wanneer jij je naam niet wilt noemen kunnen de journalisten die ook niet gebruiken. En ben je toevallig een bekende van de pers dan hoef je alleen maar te zeggen dat je jouw naam niet in de krant wil. Dat gebeurt zo vaak. En dan komt de naam ook niet in de krant. Simpel hoor. Broninformatie geven ze ook de naam niet prijs. Moet ook niet anders kunnen ze informatie vergaren wel vergeten. Ik vind het wel iets anders wanneer het misdrijven betreft. Maar dat is een ander hoofdstuk waarover de meningen uiteen lopen. Daar gaan we het nu maar niet over hebben.

Zelf had ik donderdagavond ook even het gevoel dat ik bij een feest was van een carnavalsvereniging. De informatiestands leken wel wat op een braderie setting vond ik. Maar goed. Daar kunnen de ambtenaren en informatieverstrekkers zoals vrijwilligers van Vluchtelingenwerk weinig aan doen. Die hebben hun best gedaan.

Commentaar op de GVL site Zevenaar:

Het commentaar op zie: http://gvlzevenaar.nl om vragen te stellen was ook snel afgelopen. “Comments are closed” stond er op 11 februari. Ik ben met Ed van der Schaft (SP) van mening dat dit proces de omgekeerde wereld is. Bewoners raadplegen voordat er een concreet plan ligt? Lijkt wel wat op het organiseren van gespreksavonden met inwoners over de herindeling. Democratisch, ja ja, terwijl alles is besloten. Schijndemocratie!

Met je rug tegen de muur:

Harry Jekkers, schreef het al (uitgevoerd door Klein Orkest): “Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur.” Kijkt de Ruiter te veel naar geldwinst van een GVL om hun lege gemeentekas weer te vullen? Hij zal vast niet krijgen wat burgemeester Oudenhoven wel lukte voordat het aanmeldcentrum in Zevenaar kwam. De vergoeding voor het aanmeldcentrum aan de Heilige Huisjes bedroeg in 1994 in 1.071400,00 GULDEN, omgerekend naar euro’s € 487.000,00 per jaar.
Gedurende de periode 1994 tot 1-1-2004 heeft de gemeente Zevenaar dit bedrag ontvangen. Per 1-11-2003 is het aanmeldcentrum gaan functioneren als behandelkantoor en is de vergoeding aangepast en later beëindigd. Zo ziet u maar waar een archief niet goed voor is.

Bezwaar maken hoeft niet maar kan/mag wel:

Nu weer terug naar het heden. Burgemeester de Ruiter riep eerder al over angst voor bedreigingen en tijdens de informatiebijeenkomsten gaat hij ook nog zeggen dat, mocht de beoogde GVL in Zevenaar niet doorgaan, dan moet de gemeente op zoek naar een andere manier om vluchtelingen op te vangen. Dit had hij eerder kunnen zeggen, want het Rijk kan altijd een aanwijzingsbesluit uitvaardigen (NIMBY wet = Rijksmaatregelen in het algemeen belang). Daar kan je indien er een bestemmingsplan wijziging voor nodig is wel bezwaar tegen maken. Een AZC of GVL op het BAT-terrein is nu eenmaal in strijd met het bestemmingsplan. Daarom moet er altijd een juridische procedure worden gevolgd en is er ook een bezwaarmogelijkheid. Zie het rapport over een AZC in Balk (Friesland) Zie: Ruimtelijke onderbouwing azc Balk . Het is een lijvig rapport. Maar natuurlijk moet je voor officieel bezwaar maken (termijn is 6 weken na de officiële bekendmaking van bestemmingsplanwijziging door de gemeente) wel voldoende en sterke argumenten aanvoeren. Simpel zeggen “we willen het niet” haalt natuurlijk niets uit. In Balk had men een sterke zaak. Ook de gemeenteraad is nodig voor een bestemmingsplanwijziging en die lijken al akkoord te gaan.

Kortom. Burgemeester de Ruiter zorgt voor behoorlijk wat onrust onder de bevolking met zijn uitspraken vind ik. De burgemeester van Westervoort kreeg als het ware hetzelfde te horen i.v.m. het onderbrengen van (250) vluchtelingen in Westervoort. De IND gaf volgens een interview met de burgemeester van Westervoort te verstaan dat als Westervoort het niet doet dan doet de IND het wel voor Westervoort. Want daar is namelijk geen bestemmingsplan wijziging voor nodig en daarmee voor het Rijk een gemakkelijke beslissing. Rare jongens die Romeinse Rijk ambtenaren hoor.

Dierenweide:

Iets anders.

De commissievergadering waarover ik vorige week rapporteerde leverde een motie van de SP op. Die wordt 2 maart in de raad behandeld. Daarin vraagt de SP eenmalig 6.000 euro voor dierenvoer om het dan in de begroting van 2017-2020 structureel te maken. Een goede/slimme motie. Niet direct alles uit de Algemene reserve halen. Met deze motie hanteert de SP de juiste boekhoudregels, zie: Motie SP kinderboerderij Rosorum raad 020315

Privacy:

Nu een heel andere partij, de VVD.

Zij hadden voor de raadsvergadering van woensdag 27 januari jl. een motie ingediend, zie: Motie VVD raad 27 jan. 2016 privacy

Alleen werd die niet direct uitgevoerd. Want wethouder Tienke van der Werf stond niet te springen van blijheid en dat voor een D66 wethouder die bescherming van privacy zo hoog in het vaandel hebben staan eh, zeggen ze. De motie ging over de (helder)glazen ruiten tussen de balies burgerzaken en tussen werkplekken en openbare ruimte(n) in het gemeentehuis. De privacy van burgers alsmede het zorgvuldig omgaan met privacygevoelige gegevens van burgers werd daardoor niet gerespecteerd vond de VVD. Vorige week werd eindelijk een begin gemaakt door folie op de ramen te plakken. Zo kan het dus ook. Zou het dan toch door Toontje Pak Aan zijn aan aangepakt?

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?