Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
april 06, 2016

Werven voor van der Werf en/of bijltjesdag voor Stef Bijl?

Beste lezers en lezeressen,

Wordt het niet eens tijd te werven na van der Werf of bijltjesdag voor wethouder Bijl?

Want gisterenavond was het weer zover. Het Zevenaarse college op z’n smalst. De commissie Samenleving werd gevraagd in te stemmen met een krediet van 265.000 euro, zeg maar een kwart miljoen. Dit geld heeft het college uitgegeven aan voorbereidingskosten voor het besluit over de beoogde gezamenlijke vreemdelingenlocatie (GVL) maar daar voelen zoals het lijkt een meerderheid van de fracties niets voor. En terecht vind ik. Het CDA, Lokaal Belang, Sociaal Zevenaar en SP namen het dit college vooral kwalijk dat er geen definitieve afspraken over de kosten waren gemaakt met COA.

De fractie van de VVD deed een flinke duit in het zakje door te stellen dat de raad telkens door het college werd voorgehouden dat het COA had toegezegd alle kosten die te maken hebben met de eventuele komst van de GVL, door het COA vergoed zouden worden. De VVD wil harde garanties dat het COA de rekening betaalt. En gelijk hebben ze. Laat het college met een oplossing komen. Iets anders dan plunderen uit de karige Algemene Reserve.

Wethouder Bijl draaide en keerde om maar niet toe te hoeven geven aan deze wens van de meerderheid en maakte het alleen maar nog erger. Diffuus noemen ze dat ook wel. Hij riep van alles en nog wat, maar al dat gedraai en gebruik van veel woorden en weinig zeggen mocht niet baten. Het college wilde het geld uit de Algemene Reserve halen en voelt er niets voor om te bezuinigen op een andere manier. Het meest wordt het college nog kwalijk genomen dat zij eerst duidelijk stelden dat het allemaal niets ging kosten en dat de COA het voor haar rekening nam. Hoe vaak moet het nu nog gezegd worden. Mensen, wees niet zo licht gelovig. Toen burgemeester een tijd geleden zijn interviews gaf over angst voor bedreigingen had hij al mooi een pad geëffend om dit allemaal door te drukken. Vreselijk overdreven allemaal maar hij had er toch voor gewaarschuwd dus de raad kon dan toch verwachten dat het wat mocht kosten? Daar trappen wij niet in zullen de fractieleden gedacht hebben. Daarbij komt ook nog. Stel dat de GVLL niet door gaat. Dan kun je sowieso fluiten naar je centen. Weer een extra gat van een kwart miljoen euro. Vorige week stelde ik al voor door een wethouder in te leveren. Als het aan Ronald Stougie van de PvdA ligt wordt dat in ieder geval niet “zijn ”wethouder Stef Bijl. Dat liet hij gisterenavond heel duidelijk blijken. Het protectionisme van Stougie (PvdA) vierde weer hoogtij. Hij begreep het allemaal. Ja wat moet hij anders zeggen? “Ik snap niets van deze move van wethouder Bijl” Natuurlijk durft hij zijn wethoudertje niet af te vallen. Het dualisme moest dit protectionisme juist voor komen. De wethouders ontvlechten van de raad. Dat is alleen maar minder geworden in Zevenaar. Dus wie wordt het? Bijl of van der Werf. Ze zullen wel weer gewoon blijven zitten. Deze raad krijg je daarvoor (nog) niet op één lijn verwacht ik. Klik hierna op de link voor het totale overzicht van de rekening:

RVS voorbereidingskosten GVL

Werven nieuwe wethouder als van der Werf is opgestapt.

Wordt het werven nadat van der Werf weg gaat of blijft ook zij gewoon zitten. Hoewel. Die vraag moet ook maar eens worden beantwoord ……. vind ik dan.

De kinderboerderij ROSORUM

Zo ook gisteren. Ze gebruikte weer veel mooie woorden over hoe belangrijk de kinderboerderij is maar zei verder niets zinnigs. Veel Ruiteriaans taalgebruik. Veel praten en niets zeggen. Ik hoop dat de raad tijdens de begrotingsbehandeling van november aanstaande de kinderboerderij blijft subsidiëren. Ja, en dan maar met structureel 6000 euro per jaar meer. Natuurlijk zullen er dan goede afspraken moeten worden gemaakt om verdere tekorten te voorkomen. Een penningmeester met gedegen financiële kennis zal daar voor nodig zijn. Je kunt je natuurlijk afvragen of het rechtvaardig is te stellen dat de kinderboerderij een algemeen maatschappelijk belang dient. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Nu subsidieert Zevenaar het ook. Waarom dan niet met meer geld. Zoveel is dat niet. Eigenlijk peanuts. Wil je dat niet dan moet je het gewoon zeggen en niet zoals de VVD probeert om het meer richting de particuliere sector te drukken. Dat is lekker makkelijk. Je wilt het behouden of niet. Zeg dat dan duidelijk en probeer niet allerlei uitvluchten te bedenken. Maar misschien laat de VVD fractie nog een sociaal liberaal hart zien. Kijk wel eerst goed of het niet opgelost kan worden met bijvoorbeeld het als gemeente het voor je rekening nemen om de personeelskosten te betalen. Nu werkt men met veel vrijwilligers en dat is prima. Maar zoals Ronald Stougie van de PvdA stelde in de commissievergadering van gisterenavond maak gebruik van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Nu zitten daar veel mensen van in een uitkeringssituatie. Dat kost de gemeente ook veel geld. Die discussie is al vaker gevoerd en moet maar weer eens volledig worden besproken vind ik. Want wat menskrachten extra zou de kinderboerderij een end op streek helpen. Maar misschien heb ik het mis. De toekomst zal het leren.

Alleen baart het mij wel zorgen dat een voorzitter van in dit geval de commissie Samenleving dierenwede Rosarum zegt i.p.v. Rosorum. Gelukkig corrigeerde Björn Zock van de SP deze vergissing. Blijkbaar is die voorzitter (de heer Engels van Lokaal Belang) niet op de hoogte van instellingen in Zevenaar. Moet hij zich maar eens in verdiepen vind ik.

Voor de motie klik onderstaande link:

Motie SP kinderboerderij Kinderboerderij Rosorum

Memo van der Werf ivm motie

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?