Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
juni 16, 2016

Hoog van de toren

Hoog van de toren beste lezers en lezeressen, daarover gaat het vandaag.

Gisterenavond was in de commissievergadering Ruimte o.a. aan de orde het bouwen van een woontoren in de Bommersheufsestraat waarover al veel is gezegd in eerdere vergaderingen door gemeenteraadsleden. Naar aanleiding van uitspraken van enkele raads/commissieleden had ik het idee dat het hele plan om z’n minst zou worden aangepast of misschien zelfs naar de prullenbak zou worden verwezen. In ieder geval heb ik vandaag vernomen dat de commissie in meerderheid neigt naar de vier bouwlagen al weten ze natuurlijk donders goed dat dit geld gaat kosten.
Met name door reacties van wethouder mevrouw van Norel, die als portefeuillehouder als eerste verantwoordelijk is voor dit project raakte ik er steeds meer van overtuigd dat zij zich al had geconformeerd aan de wensen van de ontwikkelaar van dit project. Die was trouwens ook de eerste die vol enthousiasme de pers wist te benaderen om te vertellen dat iedereen net zoals hijzelf dolenthousiast was. Sturen heet dat beste lezers en lezeressen. En daar doet mw. Van Norel lustig aan mee. Het gehele plan de prullenbak ingooien durft ze natuurlijk niet aan. Vooral niet wanneer ze zich al heeft verbonden aan de ontwikkelaar. Blijkt in ieder geval ook nog eens uit hun communicatie verbaal maar ook non-verbaal. Ze zongen bijna: “Wij zijn twee vriendjes, jij en ik…” Nou dat schiet lekker op hoor.

Nu even een stapje terug. Afgelopen week hebben de bewoners waar het om gaat onder grote belangstelling een demonstratie gehouden door een woontoren na te bootsen d.m.v. een groot zeil te plaatsen met de hoogte van het geplande appartement van 20 meter hoog.van karton te plaatsten aan de Bommersheufsestraat waar de woontoren zou moeten komen. De demonstratie was perfect georganiseerd, daarvoor alle lof. Toon Albers en Gerard Hendriksen van Lokaal belang en raads/commissie leden. Door afwezigheid schitterden de PvdA, de VVD en Sociaal Zevenaar. Jammer. Een gemiste kans. Of het met desinteresse te maken had zullen we natuurlijk nooit weten. Ze zullen ongetwijfeld zeggen dat niemand tijd had. Ik ben van mening dat er altijd wel iemand binnen jouw club te vinden is. Als ja maar wilt natuurlijk. Maar goed, het is niet anders.

Tijdens de demonstratie werd Jan de Nooij van het CDA in de bak naar boven gehesen. Als het nu voor hem maar geen kat in ’t bakkie is. Ik denk het niet.

Hieronder vindt u een foto impressie van die demonstratie:

Apartemensen bij theater  foto

Scan woontoren demonstratie gewenste situatie voorkeur 1

Scan woontoren demonstratie gewenste voorkeur 2

Scan woontoren demonstratie 6

Demonstratie woontoren 3

demonstratie woontoren 2

Demonstratie woontoren 4

demonstratie woontoren 1

Volgens eerdere berichten zou het schrappen van twee bouwlagen iets zijn waarover gedacht werd. Dat was in ieder geval de opmerking van mevrouw van Norel. Later was ze wat duidelijker door te stellen dat het allemaal nog niet vast staat. Het college heeft geen standpunt ingenomen zegt zij.
Uiteindelijk is het natuurlijk aan de raad die kan beslissen of er wel of geen twee bouwlagen worden geschrapt maar dat heeft natuurlijk weer financiële consequenties. Ergo. Mevrouw van Norel heeft zich zonder voorbehoud vastgelegd naar mijn bescheiden mening. Het was slimmer van haar geweest om eerst met de raad te gaan praten. Natuurlijk in vertrouwelijkheid. Dan had ze geweten wat de raad wil. Maar ne hoor. Lekker doordenderen met een prestigeobject. Want vergeet u niet dat daarvoor het bestemmingsplan gewijzigd c.q. aangepast moet worden. In 1997 was vier lagen toegestaan op die plek. Dat klopt. Dus geen zes lagen (20 meter hoog).
De raad had na zo’n vertrouwelijk sessie ook kunnen zeggen “we halen het helemaal van tafel want de situatie in 1997 was volledig anders”. Nu wordt dat moeilijker maar niets is onmogelijk natuurlijk. Helemaal niet als je weet dat de opbrengst van de verkoop van de grond aldaar lager was dan geraamd. Dat staat in de Grond Exploitatie rapportage (GREX) van 2015. Zie hieronder:

Z16241739 Uittreksel Uitvoeringsrappportage GREX 2015

Z16241739 Raadsbesluit Uitvoeringsrapportage GREX

Z16241739 Raadsvoorstel Uitvoeringsrapportage GREX

Het is niet ontoelaatbaar of zoiets van het college om deze weg te volgen, het mag zo wel. Maar ja, u heeft het goed. Het is wel de werkwijze van dit college. Zo arrogant als de pest en hebben maar één belang. En dat is hun eigen belang. Zij voelen zich de baas. Een woordvoerder van de actievoerders tegen het plan, Nico Klein Bleumink, ziet natuurlijk liever totaal geen woontoren op die plek. Ik vind die plek dan ook volledig ongeschikt. De commissievergadering daarover was gisterenavond naar heb ik vernomen ook vol lof over de gevoerde wijze van actie voeren. Ik heb dat helaas niet af kunnen luisteren omdat het geluid van het live meekijken pas weer na dat onderwerp rond 21.00 uur terug was. Ik heb wel gehoord van insiders dat wethouder van Norel deze avond weer hoog van de toren heeft geblazen.

Wie ook hoog van de toren blaast is het kamerlid van de PvdA de heer Çegerek. Die heeft namelijk aan minister Kamp vragen gesteld over het feit dat de gemeente Zevenaar in het gelijk is gesteld door de Raad van State over een Outlet in deze gemeente. Zelf had ik die vragen al min of meer als fit beschreven in een eerdere column.
De vragen (zie hieronder) van de heer Çegerek waren zo naïef of arrogant zou je ook kunnen zeggen, dat het betreffende kamerlid vroeg naar de bekende weg.
Waarom dat nu zult u misschien zeggen. Het kamerlid stelde vragen waarop iedereen het antwoord al wist maar deed of hij de wereld kon veranderen in Den Haag. Ik denk wel dat Zevenaar net op tijd is geweest want zo “gemakkelijk” als het nu is gegaan zal het niet meer kunnen denk ik. Maar het blijft wel zielig hoor, zo’n hogen toon aanslaan van het kamerlid de heer Çegerek van de PvdA, oftewel om zo hoog van de toren te blazen.

Ik zou zeggen, oordeelt u zelf en zie daarvoor hieronder de brief van minister Kamp (VVD):

beantwoording-van-schriftelijke-vragen-over-de-bouw-van-een-outletcentrum-in-zevenaar

Beste lezers en lezeressen. Tot de volgende keer

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?