Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
april 22, 2017

Geruchten of gewoon een storm in een glas water?

Beste lezers en lezeressen,

De Gelderlander kopte afgelopen zaterdag het volgende artikel in: “Besloten vergadering raad Zevenaar door Rumours.”

Nu is mijn Engels niet slecht dus ik dacht al snel aan het Nederlandse woord “geruchten”. Jezusmina, mijn God om maar eens in CDA-jargon te blijven, want daar kwam het voorstel vandaan bij monde van Jan de Nooij van het CDA, om een gedeelte van de vergadering besloten te houden vanwege Rumours. Maar beste lezers en lezeressen, dat was echt een broodje aap.

Er zouden volgens Jan de Nooij Rumours zijn over het agendapunt bestuurscultuur. In het besloten deel zou dan duidelijk moeten worden dat er wederom in het gemeentehuis van Zevenaar een angst cultuur zou heersen? Mevrouw de wethouder Tienke van der Werff van D66 zou de boel echt niet goed leiden. Daarover had ik zelf al eerder mijn twijfels geuit. In ieder geval heb ik navraag gedaan. En wat blijkt? Het gerucht wil dat het hier een storm in een glas water betrof. Er werden alleen maar vragen gesteld over het vertrek van wethouder Anja van Norel waarover wethouder Hendriksen bijna geen woord repte maar waarover de heer Bulten zich geheel verloor over haar in lofzang. Maar goed. Er blijven dus nog vier wethouders over, dat is nog één te veel. Ook over het vertrek van de gemeentesecretaris Saskia Wiersma na het vertrek van Jan de Ruiter en Anja van Norel. Wel een beetje toevallig? Maar toevalligheden bestaan volgens mij niet.
Na de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Zevenaar met Rijnwaarden, zeg maar zoals bij de samenvoeging van Angerlo en Zevenaar, zal Saskia Wiersma op 1 januari 2018 vertrekken. Waarom? God zal het weten zullen ze alweer bij het CDA denken. Wat ik denk? Het zijn maar geruchten natuurlijk, dat past mooi in dit verhaal. Ik denk dat er door deze herindeling weer personeelsmutaties plaats zullen vinden die natuurlijk weer nadelige gevolgen zullen hebben voor een aantal medewerkers. Voor een aantal anderen zal het vast goed uitpakken. Dat laat natuurlijk onverlet dat er wel degelijk iets aan de hand kan zijn binnen het gemeentehuis van Zevenaar en Rijnwaarden. De angstcultuur is nog lang niet verdwenen denk ik. En heeft mw. van der Werff dat onder controle? Echt niet. Ze laat het over aan anderen die daar niet voor opgeleid zijn. Daarover schreef ik al in mijn vorige column n.a.v. de enquête. Afwachten dus.

Nog meer Rumours, eh geruchten? Jawel.

Het gerucht gaat dat Lokaal Belang de voormalige burgemeester van Zevenaar Jan de Ruiter zodanig onder druk had gezet via een gepeperde brief waarvan de rest van de raad de inhoud niet kent. Kortom. Volgens die brief moest Jan de Ruiter wel het veld ruimen. Of dat terecht is of niet doet hier niet ter zake, maar hoe arrogant kan je zijn als Lokaal Belang door te stellen dat de inhoud van die brief alleen voor Lokaal Belang en Jan de Ruiter was bestemd. De rest van de raad kent de inhoud namelijk niet. Lekker hoor zo’n politieke partij. Daar zal je mee in een college zitten. Arme PvdA en D66. Al wilde die dat zelf maar al te graag. Dus geen medelijden. Ik hoop wel dat raadsleden van Lokaal belang mij bellen of schrijven en de inhoud van die brief bekend maken. Heb ik nog wat extra nieuws te vertellen.

Nog een gerucht?
Dat gaat over het feit (ja, ja, lezers en lezeressen, u leest het goed, een gerucht wordt een feit) dat een raadslid van een lokale partij in Rijnwaarden is overgestapt naar de VVD in Zevenaar. Of die persoon daar verstandig aan doet laat ik in het midden maar het rommelt echt als een bezetene bij zowel Lokaal Belang in Zevenaar als bij de lokalo’s van Rijnwaarden. Die zullen het vast allemaal ten stelligste ontkennen. Lijkt mij amusant. Kan ik tenminste verder graven en op zoek gaan naar de waarheid al zal dat niet gemakkelijk zijn. Maar dat geeft niet. Had ik maar een vak moeten leren toch?

Maar nu stop ik met geruchten en ga ik over tot voor zover ik weet, feitelijkheden en ditmaal over de enquêtecommissie die gaat over de bestuurscultuur in Zevenaar. De openbare verhoren daarvan heeft u kunnen volgen op de site van de gemeente Zevenaar. Op 14 juni a.s. wordt het rapport van die enquêtecommissie aangeboden aan de gemeenteraad. Op 22 juni wordt n.a.v. deze rapportage een persconferentie gegeven en op 5 juli volgt daar dan de openbare raadsvergadering. Met de nadruk op openbaar natuurlijk. Daarna kunnen de raadsleden en collegeleden vakantie vieren. Heel lang, veel te lang.

Een ongevraagd advies van mij? Stem vooral straks niet op lokalo’s. Die maken er echt een potje van vind ik. Ze gaan meer voor eigen, dan voor Lokaal Belang als ik het objectief bekijk. Hebben ze echt bewezen. Moet ik het allemaal opnoemen? Nee, doe mij dat niet aan want dat vereist geen aantal columns maar een dik boekwerk. U mag er natuurlijk altijd anders over denken. Op 22 november dit jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Zevenaar. We zullen het beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?