Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
juli 24, 2017
Written by , Posted in Algemeen

Hoe lees ik een column?

Beste lezers en lezeressen,

Mede n.a.v. een paar onfatsoenlijke reacties tijdens het afgelopen weekend richting mijzelf n.a.v. het artikel dat ik schreef over het nieuwe gemeentelogo en huisstijl van de gemeente Zevenaar, geef ik hiervoor diegene die nog niet weten wat een column schrijven inhoudt, daarover graag uitleg.

Een column is een vrije vorm van schrijven. Alles mag (binnen bepaalde grenzen, niet schelden, niet beledigen etc.), zolang je maar weet te boeien en te prikkelen. De kwaliteit van schrijven is altijd subjectief. Columnisten uiten hun mening/standpunt zodanig dat het de lezers uitnodigt tot discussie. Een column hoort bijna automatisch te leiden tot voor- en tegenstanders. Wie als columnist denkt dat het schrijven van columns veel fans oplevert heeft het mis. Een columnist moet nu eenmaal tegen een stootje kunnen.

Iedereen praat/schrijft op zijn/haar eigen manier. Er zijn columnisten die niet diep gaan, er zijn ook columnisten die dat wel doen. Boekrecensies worden wel vaak uitgediept in columns en daar staat het niveau of kwaliteit centraal. Sommige boekrecensies hebben het karakter van een column.

Een column kan een rubriek in de krant zijn, politieke commentaren, nieuwsanalyses maar ook reisverslagen en korte verhalen kunnen vaak als columns gezien worden. Er zijn dus heel wat vormen en invalshoeken. Wat ze gemeen hebben is een kort stukje tekst (eigenlijk zijn 500 woorden het maximum) met een persoonlijk karakter. Maar hoe dan ook. Het blijft subjectief vanuit de columnist gezien. Het kan haast niet anders dat niet iedereen de mening van de columnist deelt.

Een kwaliteitslabel hangen aan de columnist en dan ook nog eens beledigend te worden heeft natuurlijk geen pas. Dat moeten sommige lezers/lezeressen van mijn columns nog leren. Mijn mening niet delen is prima, heel goed zelfs, maar ga het niet op de man/persoon spelen over bijvoorbeeld wat hij/zij in een vorig leven heeft gedaan of welk beroep hij/zij had, maar bekijk de column op de inhoud. Lees het hele artikel goed en laat je niet verleiden tot napraten van gedupeerden uit dat artikel. Dat is gewoon niet slim. Je verliest dan de essentie van het artikel uit het oog.

Deze korte uitleg over columns heb ik niet alleen van mezelf. Thomas Verbogt, o.a. columnist bij de Gelderlander, heeft over columns schrijven seminars gegeven. Echt interessant. Ik zou iedere columnlezers/lezeressen dat willen aanbevelen die te volgen.

Echt discussiëren gaat natuurlijk niet. Dan zou je als columnist waarschijnlijk een dagtaak hebben. Voor discussiëren zijn genoeg andere platforums. Ook Thomas Verbogt heeft geen discussieplatform. Reageren kan je natuurlijk wel op zijn columns maar dan via de redactie van de Gelderlander.

Op mijn columns kan men ook reageren. Graag op fatsoenlijke en niet beledigende toon. Als dat gebeurt dan zet ik dat soort reacties niet door naar het openbare leesgedeelte van reacties (comments) op mijn site. Uiteraard zet ik die wel door als lezers/lezeressen reageren met voor- of tegenstanders. Dat is ook de bedoeling van het schrijven van columns. Eenieder kan en mag er anders over denken.

Onderstaande link gaat naar een discussieplatform:

http://www.spatonline.nl/category/nieuws/

2 Comments

  1. Rinus Claus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?