Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
september 06, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

Een bundel blunders in Blundercity Zevenaar (deel 1)

Beste lezeres en lezeressen,

En ja hoor, het is weer zover in Zevenaar.

De stad waar blunders hoogtij vieren. Was het niet het personeelsdossier waar ze keer op keer de zaak verloren, dan was het wel de woontoren Bommersheuf, of de scholen Platanenlaan of….of……

Ik ga al die blunders hier niet herhalen maar u weet het vast wel waar ik het over heb. En nu weer blunderen en dat bij de Raad van State nog wel. Ook niet voor het eerst.

Deze column gaat natuurlijk over het beroep tegen windpark De Bijvanck. Wat wil het geval?

Dat beroep is niet ontvankelijk verklaard omdat de gemeente Zevenaar verzuimd heeft de griffierechten op tijd te betalen. De geruchten gaan dat de gemeente Zevenaar diverse aanmaningen heeft ontvangen m.b.t., de betaling van de griffierechten maar daar geen gehoor aan hebben gegeven. Hoe bizar. Als dat werkelijk zo is natuurlijk. Moet u als inwoner eens proberen om aanmaningen van de overheid te negeren. Heb je vast en zeker de deurwaarder voor je deur staan.

De fracties in de gemeenteraad van Zevenaar buitelen over elkaar heen en een belronde leverde de volgende commentaren op:

Het CDA, bij monde van Jan de Nooij, wil de onderste steen boven (dat wilde ze samen met de PvdA niet bij het personeelsdossier toch?) en vindt dat Zevenaar de lacher van de regio wordt. Als het allemaal klopt wat er nu beweerd wordt dan vindt de Nooij het nog steeds niet nodig om het college naar huis sturen. Want stelt hij, “dat zou een bestuurlijke chaos veroorzaken en daar zit niemand op te wachten. I.v.m. de verkiezingen van 22 november moet er nog veel werk worden verzet”.
Dat kan zo zijn beste mijnheer de Nooij, maar met alle respect zoals men dat in de politiek zegt, dit vind ik een domme bewering want Zevenaar is al heel lang de lacher van de Regio. En niet alleen van de regio. Dus ook in het verleden heeft men kansen laten liggen om het college naar huis te sturen.

Renee Teunissen (VVD) liet mij weten dat Zevenaar zich kapot moet schamen nu het beroepschrift niet ontvankelijk is verklaard. Ook hij zal zich gaan beraden met de fractie over deze blunder.

Harry Staring (Lokaal Belang) noemt het een blunder van de eerste orde en geeft mij mee dat er vanavond een fractie bijeenkomt is belegd dat voornamelijk handelt over dit onderwerp. Hij laat weten dat de raad van Zevenaar akkoord is gegaan met “geen turbines op Zevenaars grondgebied” en is in tegenstelling tot D66, geen voorstander van een andere vorm of locatie voor windturbines

Paul Freriks (Sociaal Zevenaar) is van mening dat het hele college moet vertrekken. Voor Paul Freriks geldt het niet als symboolpolitiek (omdat het nu zo kort voor de verkiezingen zou moeten plaatsvinden). Al zal waarschijnlijk de meerderheid van de raad dat wel vinden. Daarom komt Paul met een motie van afkeuring. Minder zwaar maar de zoveelste motie tegen dit college.

Nathani Niebuur-Sluiter (PvdA) is van mening dat voor de beeldvorming naar buiten het erop lijkt dat de gemeente zichzelf in de voet heeft geschoten.

Ed van der Schaft (SP) zegt: “Ik ben geschokt en boos. Het is overduidelijk dat de mensen deze windturbines niet willen. Dan helpt het niet wanneer Zevenaar opnieuw zit te pitten. De provincie drukt helaas gewoon door”. De raad was tegen deze windmolens op deze plek. En nu dit.

Peter Pollmann (D66) noemt het onvoorstelbaar dat vervolgens de leges voor dit beroepschrift niet op tijd zijn betaald. Voor D66 was eerder een alternatief bespreekbaar geweest maar daar was geen raadsmeerderheid voor te vinden. Logisch dat D66 dat heeft geprobeerd met een portefeuillehouder duurzaamheid in hun midden.

D66 wethouder Tienke van der Werf heeft duurzaamheid in portefeuille. De wethouders van Lokaal Belang, Toon Albers en Gerard Hendriksen, zijn verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en financiën. Het wordt dus bijna college breed bestuurd. Normaal gesproken is alles eigenlijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Burgemeester Jeroen Staatsen zal straks woordvoerder zijn naar de raadsleden.

De politiek in Zevenaar ageert al jaren tegen windturbines op Zevenaars grondgebied. Dat ging zelfs zover dat gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van de provincie Gelderland Zevenaar een halt wilde toe roepen. De Gelderse provinciebestuurders gaan nu op grond van de Crisis- en herstelwet toch proberen het windpark te realiseren. Rare jongens en meisjes die Romeinen bij de provincie. Ze wilden Zevenaar tegenhouden voor de Outlet en nu ook nog de windparken er doorheen drukken. Lijkt wel een wraakactie van de provincie.
Het college van Zevenaar zal uitleg moeten geven aan de raadsfracties over bovenstaande blunder. De gemeente zelf hoopt op coulance van de Raad van State. Lijkt mij niet te verwachten. Ik ben benieuwd.

Tot slot.
Als het allemaal klopt dan ben ik het volledig eens met Paul Freriks. College exit. Bestuurlijke chaos? Nee hoor, daar ben ik niet zo bang voor. Ik vraag mij wel af: “is er nu opzet in het spel door deze of gene?” Ik mag het niet hopen

Wordt vast en zeker vervolgd!

2 Comments

  1. Bert Boonman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?