Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
september 29, 2017
Written by , Posted in Lokale politiek

De toren van Babel

Gewoon, beste lezers en lezeressen, (niks transgenderachtig dus),

De woontoren van Bommersheuf zou eigenlijk de toren van Babel moeten zijn. Die werd nooit afgebouwd volgens het verhaal in Genesis 11:1-9. De toren van Babel is een mythisch bouwwerk uit de Hebreeuwse Bijbel toen er op aarde nog één taal gesproken werd en trokken na de zondvloed alle mensen in oostelijke richting en vestigden zich op de vlakte van Sinear. Daar bakten ze stenen en zeiden: “‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken, en we zullen niet over de hele aarde verspreid raken.’ Maar toen daalde de HEER af om te kijken naar de stad en de toren die mensen aan het bouwen waren.” De Heer maakte dat de mensen, die eerst één taal hadden, aan spraakverwarring ten offer vielen en elkaar niet meer konden verstaan. De bouw van de stad en de toren werden gestaakt. God verspreidde vervolgens de mensen over de aarde. De stad kreeg de naam Babel, wat afgeleid is van het Hebreeuwse woord balal, “verwarring brengen”.

En dat doet het college van Zevenaar. Veel verwarring brengen. Alleen bakte zij geen stenen maar bakten zij het bruin.
Tijdens de raadsvergadering van 27 september jl. bleek dat maar al te waar.

Een simpele vraag van Fred van Dijk, raadslid van de VVD, kon niet afdoende worden beantwoord. Van Dijk vroeg zich namelijk af of er bindende afspraken zijn gemaakt waar de gemeente Zevenaar niet onderuit zou kunnen. De beantwoording van Toon Albers was zeer vaag. Ik ben beter van hem gewend.

Hij heeft het dossier Bommersheuf woontoren geërfd van Anja van Norel die uit het college van B&W is gestapt. Ook Anja van Norel heeft daar blijkens de vragen die van Dijk stelde nooit antwoord op gegeven.

Weet u. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als er wel bindende afspraken zouden liggen Zevenaar daar niet zomaar onderuit kan komen. Dat toegeven zou voor Zevenaar trouwens ook een blunder kunnen worden geclassificeerd. Volgens Albers worden er normaliter om tegenslagen door wegstemmen van de gemeenteraad ontbindende voorwaarden verbonden aan zo’n project. Normaliter ja. Maar is dat mogelijk in Zevenaar?
Indertijd dat Anja van Norel aan het bewind was bleek er al zeer veel animositeit te bestaan tussen van Norel en de projectontwikkelaar. Daarover heb ik toen een column geschreven. U kunt zich vast wel voorstellen dat ik nog niet zo overtuigd ben van het feit dat er geen bindende afspraken zouden liggen.
Mocht het zo zijn dat er geen bindende afspraken zouden liggen dan kan Zevenaar altijd zeggen dat ze het gebouw dieper de grond in moeten bouwen zodat de bouwhoogte voor zover mogelijk acceptabel blijft. Ik vrees met grote vreze dat dit een onbegaanbare weg blijft en dat het college samen met de collegepartijen (PvdA, D66 en LB) bang zijn voor claims van de bouwer/projectontwikkelaar als ze anders moeten gaan bouwen dan afgesproken (15.70 hoog).
Mochten die laatste dat ontkennen dan heeft Zevenaar niet één maar twee gouden eikels verdiend voor deze nieuwe blunder. Helaas bestaan de gouden eikels niet meer. Er waren te veel eikels nodig.
De drie collegepartijen hadden nog wel een amendement gemaakt maar stemden voor het raadsvoorstel waardoor het college gewoon de ingeslagen weg kan vervolgen en de vage toezeggingen aan de raad aan hun laars kunnen lappen. Die zijn namelijk gigantisch vrijblijvend waar je dus alle kanten mee op kunt.

Zie amendement:

170926 Amendement Lokaal Belang, PvdA en D66 raad 270917 vaststellen bestemmingsplan Bommersheufsestraat Zevenaar

Zie raadsvoorstel:

792335 Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Bommersheufsestraat Zevenaar Bommersheufsestraat

Nu ben ik geen voorstander van politiek met religie verweven maar voor deze ene keer dan hoop ik dat de Heer hier een eind aan maakt. Maar ja, wie is er nog zo machtig tegen al die machiavellisten in het bestuurlijk landschap.

Je moet onderhand medelijden krijgen met de bezwaarmakers die echt heel veel energie hebben gestoken in deze toren. Het heeft niet mogen baten.
Voor mensen die eerlijk naar zichzelf durven te kijken zou ik net zoals de bezwaarmakers, kunnen adviseren om vooral niet op de drie collegepartijen te stemmen. Maar ik schrijf niet voor niets: “kunnen adviseren”, want ik adviseer natuurlijk niets. De keuzes laat ik zoals u weet aan u zelf over.

Zie brieven bezwaarmakers:
170925 Mail bij raadsnotitie bewoners Bastion-Musiater (vdWouw) t.b.v. vergadering d.d. 27 september 2017 best.plan Bommersheufsestraat

170925 Raadsnotitie bewoners Bastion-Musiater t.b.v. vergadering d.d. 27 september 2017 best.plan Bommersheufsestraat

170926 Mail bij brief buurtbewoners Bastion-Bergvrede (Klein Bleumink) aan college (cc raad) tbv raad 270917 best.plan Bommersheufsestra

4 Comments

  1. Bert Boonman
  2. Bezwaarmakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?