Welkom op mijn blog! Lees hieronder mijn berichten over de lokale, provinciale en landelijke politiek.

standard
december 30, 2015
Written by , Posted in Algemeen

Discussiepunten

Asielzoekers:

Beste lezers en lezeressen,

Dat Zevenaar in de loop van 2017 een asielzoekerscentrum (azc) voor 750 vluchtelingen krijgt voor 15 jaar lijkt zeker. Niet waar het komt. Er zijn twee locaties in aanmerking die minimaal 6 hectare groot moeten zijn. Daar moeten ook kantoren van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer en Vertrek komen. Over dat vertrek ben ik niet zo zeker.

Nu doet B&W van Zevenaar net of ze humaan zijn maar ik denk dat het gaat om eurotekens in hun ogen. Want zo worden financiële blunders uit het verleden mooi opgelost. Ik vind dat Nederland en eigenlijk voor een groot deel van Europa doorschiet met het asielzoekersbeleid. Laten ze in Europees verband geld geven aan buurlanden. Uiteraard wel controleren of het daadwerkelijk aan het beoogde doel wordt besteed. Maar dat is altijd nog goedkoper dan zoals het nu gebeurt verwacht ik. Vluchtelingen die geld genoeg hebben om de vlucht te bekostigen wekken bij mij argwaan. De huidige vluchtelingenstroom blijkt dan ook te bestaan uit mensen die om uiteenlopende redenen hun land verlaten, deels terecht als politieke vluchtelingen. Vluchtelingen die om hun geaardheid (huidskleur politieke overtuiging etc.) vluchten kan je niet in de kou laten staan. Maar kan Zevenaar zoveel asielzoekers voor zo’n lange periode aan zoals nu dreigt te gebeuren? Volgens de heer Diederik Maarten Samsom van de PvdA kunnen er gemakkelijk nog duizenden bij. Daarover maak ik mij juist zorgen. Dat zogenaamde politiek correcte gepraat. Die vluchtelingestroom blijft voorlopig dus doorgaan. In ieder geval is er behoorlijk weerstand en onrust over de manier zoals het nu gebeurt door de overheid. Ik bedoel maar. Geen sociale woningbouw voor inwoners die al heel lang op de wachtlijst staan, maar wel voor asielzoekers? De weerstand is begrijpelijk. En politiehandhaving? Dat is moeilijk. Want er is te weinig politie. Mede daardoor kan je ook aan de andere kant van de streep extremisme verwachten. Dat dit ontaard in vernielzucht en agressie tegen vluchtelingen blijft asociaal.
Dat de locatie voor Zevenaar onbekend is heeft misschien te maken met het feit dat Zevenaar wacht op de uitspraak van het geding tussen Zevenaar en Solidiam (een van de partijen die het bestemmingsplan voor de Outlet bij de Raad van State aanvecht). Want stel dat de RvS bezwaarmakers tegen de Outlet in het gelijk stelt, dan heeft Zevenaar nog altijd een troef achter de hand. Dan zou het AZC misschien naar het Outletterrein kunnen. Of zou het college het stuk aan de A-12 (aangrenzend aan het Adje van Osch terrein) bij Zevenaar West als optie hebben?

Vuurwerk:

Het vuurwerkverbod wil er maar niet door komen ondanks dat uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van Nederland genoeg heeft van vuurwerk. Ik ben voorstander van gecontroleerd vuurwerk zoals bijvoorbeeld Australië doet. Geen consumentenvuurwerk maar centraal georganiseerde vuurwerkshows. Politica Jet Bussemaker (ook van de PvdA) weet zelf heel goed dat er steeds meer kritiek komt op deze traditie maar vergelijkt het dan maar met cultuurverschijnsel “Zwarte Piet”. Dat slaat natuurlijk nergens op. Vuurwerk wordt steeds gevaarlijker en milieuvervuilender. Zwarte Piet niet. Ik heb nog nooit een gevaarlijke knallende of vervuilende Zwarte Piet rond zien vliegen. Appels met peren vergelijken dus.
Ik weet ook wel dat de bijdrage aan vervuiling door vuurwerk niet hoog is maar feit is wel dat de zware metalen in vuurwerk zoals zware metalen, barium, antimoon en strontium schadelijk zijn voor de gezondheid. Het koper uit vuurwerk speelt een grotere (blijvende) rol. Het is niet direct echt giftig voor mensen maar wel voor dieren die in het water leven. Van het koper in het Nederlandse oppervlaktewater is elf procent afkomstig van vuurwerk. Lekker toch?

Nu zijn er al 50.000 klachten over vuurwerk binnengekomen. Vaak gaat het ook nog over illegaal knalvuurwerk. Idioot om dit toe te staan. Daarnaast geldt ook dat bij vuurwerk controle politiehandhaving niet werkt vanwege tijdgebrek bij de korpsen. Het is denk ik zoals de politievakbond ACP zegt dat agenten geen tijd hebben om op vuurwerkoverlast te controleren. Daarbij komt ook nog dat in december de overuren moeten worden opgemaakt waardoor er nauwelijks mankracht is. Fijn om te weten, voor criminelen trouwens. Vuurwerkoverlast heeft dus geen prioriteit zegt de politievakbond. Dat vorig jaar de afsteektijden voor vuurwerk zijn aangescherpt op 31 december tussen 18.00 en 2.00 uur is niet meer dan een symboolmaatregel blijkt wel uit het aantal klachten. Bij ruim acht van de tien meldingen gaat over harde knallen, vaak afkomstig van vuurwerkbommen. (illegaal vuurwerk). Gewoon stoppen met toestaan, dan valt het direct op als er iemand toch besluit vuurwerk af te steken. Een paar jaar dit doorvoeren en niemand weet meer beter verwacht ik.

Winkelopenstelling:

Ooit ben ikzelf voorstander geweest van zondag openstelling voor winkeliers. Maar voortschrijdend inzicht geeft mij steeds meer het idee dat het te ver wordt opgerekt. Je ziet zelfs openingstelling van supermarkten tijdens de kerstdagen. De 24 uurseconomie wordt steeds intensiever. Is dat goed? Ik betwijfel het. Gaan we richting Azië(Japan) waar mensen volledig opgebrand raken doordat ze echt te veel werken? Mensen. Geniet van de feestdagen, het liefst zonder vuurwerk en laat winkeliers met rust tijdens de zon-/kerstdagen. Want als het zo door gaat komt het eens zo ver dat je al niet eens meer extra betaald krijg voor het werken op zon- en feestdagen. Daarover wordt momenteel wel nagedacht om dat te veranderen.

Ik wens u allen een fijne gezonde en veilige jaarwisseling toe.

Aan me hoela Algemeen belang Alweer de Ruiter asielzoekers en overspannen reacties Bestuurs cultuur denderen door de raad fiets veilig Foutje bedankt Heel lokaal Het waait behoorlijk Hoe gaan we met elkaar om? Inhalen Babberichseweg verboden kultuur met een k Lijden en leidingen omissie over communicatie Recht door zee salamitactiek Stemrecht veel gedoe Verkiezingsstunt vervolg 2 Vrij fietsen Winkelhart onder Angerlo Zeurende raadsleden?